Vi fick en mycket intressant intervju med Ingmar Karls som är en av grundarna av Nordmarkens Destilleri (Länk). Vi ville veta mer om detta spännande projekt och Ingmar ställde vänligen upp på att svara på våra nyfikna frågor. Läs om hur allt började och varför destilleriet valt att använda jäskar av trä.
Vill du ha möjlighet att vinna två snygga whiskyglas från Nordmarkens Destilleri, har du möjlighet att delta i en utlottning. Läs mer om denna utlottning längst ned i artikeln.
Presentera dig för våra läsare.
Jag heter Ingmar Karls och är till vardags projektledare i IT-branschen, bor med familj vid sjön Väsman utanför Ludvika. Kommer ursprungligen från Kristinehamn i Värmland. En av bolagets tre grundare och delägare. Befattning är hårt arbetande ordförande. Dryckesintresserad generellt med fokus på whisky, snaps och öl.
Hur blev du så intresserad och förälskad i whisky?
Det började 1997 då jag kom i kontakt med en, sedan dess, god vän som då hade ett stort whiskyintresse. Han introducerade mig mer på djupet kring denna fascinerande dryck, provningar, fat i skottland etc och jag blev snabbt frälst och intresset har mer och mer fördjupats med en mängd skottlandsresor, engagemang i andra destillerier, erbjudit whiskyprovningar både till privatpersoner och företag under flera år. Jag blev snabbt fascinerad av mångfalden kring smaker och dofter och sen har jag bara fördjupat mig mer och mer till att nu själv vilja skapa/påverka framtagandet av karaktärer med ett destilleri tillsammans med mina kollegor.
Berätta gärna om er som ligger bakom Nordmarkens destilleri.
Vi är tre grundare och delägare. Jag, Morgan och Gunnar. Morgan bor utanför Årjäng där vi även har våra lager och kommer att bygga vårt kommande destilleri. Morgan jobbar till vardags med el och teletekniska lösningar. Gunnar är vår produktutvecklare gällande våra vodkabaserade produkter, snapsar, limoncello etc. Han bor i Askersund och jobbar som polis. Förutom oss tre har vi även två goda vänner med stort whiskykunnande som hjälper oss att driva bolaget framåt. Det är Micke och Claes.
Enligt dig, vad är det som gör ert destilleri speciellt?
Gällande själva destilleringsutrustningen skiljer vi oss åt från många andra genom att använda jäskar av trä. Vi är övertygade om att detta kommer att ge en ytterligare dimension till råspritens karaktär. Vi satsar fokuserat och målmedvetet på att kombinera rätt råspritskaraktär med rätt fat för att få fram svensk kvalitetswhisky. Fatleverantörer väljs med omsorg och fattyper/planerad lagringstid måste matcha med råspriten. Förutom kunskap och passion för whisky har vi även ett brinnande intresse för dryckesframställning och en djup drivkraft att bygga vårt företag och vårt rykte, en flaska i taget.
Kommer ni att anställa någon destillerichef?
Inte externt. Vi kommer att ha en destilleriansvarig men det blir en av oss som kommer att jobba heltid med det.
Vilken typ av whisky kommer ni inrikta er på? Rökig, orökig?
Nu initialt är det orökt råsprit, men vi kommer längre fram även att jobba med någon rökig variant (ppm värde ej fastställt ännu).
Hur stor produktion planerar ni att ha?
Den destilleriutrustning vi har köpt in har en årlig planerad prodkapacitet på ca 25000 liter. Detta kan relativt enkelt utökas.
Kommer man kunna köpa fat hos er?
Vi tillverkade vår första batch råsprit redan under 2015 men då i ett annat svenskt destilleri där vi hyrde in oss och körde själva med vårt recept. Ett orökt recept med svenska råvaror. Vi har redan idag ett färdigt koncept/erbjudande kring faterbjudanden där vi jobbar med 50 liters fat. Man kan köpa helt fat, ¼ andelar eller ⅛ andelar . Orökt råsprit finns i nuläget, och fattyper är ex-sherryfat från spanien, nya svenska ekfat från thorslundkagge och nya fat av ungersk ek från thorslundkagge. Bli fatägare (Klicka för att läsa faterbjudande).
Berätta om pannorna ni köpt hos Forsyths?
Det är traditionella skotska sk pot stills. Spritpannan är på 600 liter och lågvinspannan på 900 liter. Uppvärmning sker via ånga.
Hur ser den närmaste framtiden ut för er? Något ni kan avslöja för våra läsare?
I dec köpte vi en komplett destilleringsutrustning med skotska pot stills pannor. Planen är att denna utrustning skall installeras i nybyggda lokaler under 2016. Under slutet Q1, början Q2 kommer vi att släppa vår första whisky som oberoende buteljerare.
På er hemsida kan man läsa att ni även är oberoende buteljerare. Vad har ni på gång där?
Karaktären är mediumrök och fattyp är ex-sherryfat. I smakkaraktären finner man russin, apelsin, choklad och kaffe toner. Vi släpper denna via systembolagets privatimport och även till HORECA. 48 %, 50 cl flaska, 5 åring importerad. Ett antal mindre fat från samma destilleri där vi skapat vår önskade karaktär. På höstens mässor fick vi mycket positiv input kring denna whisky. Single malt whisky ca 500-600 flaskor. Även under nästa år planerar vi ett släpp av en karaktär som oberoende buteljerare för att sedan under 2018 fokusera helt på vår egen whisky. (Vi började lagra vår första batch råsprit i april 2015 vilket gör att vi har en första whisky teoretiskt i april/maj 2018)
Vilka olika typer av fat kommer ni använda er av?
Vi jobbar med stort fokus på att utveckla våra whiskykaraktärer med rätt råspritskaraktär till rätt fattyp. Vi har i dagsläget två fatleverantörer i Thorslundkagge och en mindre fatleverantör från södra Spanien. På 50 liters fat jobbar vi med spanska ex-sherry fat (oloroso och längre fram även PX), nya fat av svensk ek och nya fat av ungersk ek. På 200 liters fat jobbar vi med ex bourbon fat och på 250 liters fat ex-sherry fat.
Hur kommer ni lagra whiskyn?
Vi har i nuläget två typer av lager. Dels lager ovan jord där temperatursvängningar i takt med väderleken påverkar mognaden. Dels betonglager där vi erhåller en relativt konstant temperatur. Den primära lagertypen är och blir den förstnämnda.
Har ni någon hemsida/facebooksida där man kan följa er?
www.nordmarkensdestilleri.se samt på facebook, https://www.facebook.com/Nordmarkens-Destilleri-AB-1598138403796114/
Hur ser ni på konkurrensen bland destillerierna i Sverige?
I nuläget producerar, i stort sett samtliga svenska destillerier, så relativt sett små mängder whisky att det inte skapar någon konkret konkurrens, trots det stora whiskyintresse som just nu råder. Jag ser snarare att ett större flertal destillerier håller uppe det svenska whiskyintresset och marknaden vilket just nu gynnar alla destillerier. Ser vi till utländska marknader tror jag även där att det är till fördel för samtliga svenska whisky destillerier att vi är ett flertal som då lättare stärker ”varumärket” svensk whisky.
Till sist: Har du något whiskyråd till våra läsare?
Satsa på cask strength för att själv få möjlighet att plocka fram olika karaktärer i whiskyn genom att lyfta fram olika smak/doftämnen via vatten… samt värm glaset i händerna för att framkalla ytterligare smak- och doftkaraktärer.
Vill du vinna två glas från Nordmarkens Destilleri?
Denna serie av intervjuer kommer att följas av en utlottning av reklamartiklar eller annat från varje intervjuat destilleri. Nordmarkens Destilleri ställer upp med två glas i en utlottning till en lycklig vinnare bland våra läsare.
Det enda ni måste göra för att delta i utlottningen är att på vår Facebooksida gilla, dela samt kommentera inlägget med ordet “Nordmarken” (klicka här för att komma till vår Facebooksida). Tävlingen pågår till och med onsdag nästa vecka, och vinnaren kommer att presenteras följande fredag på vår Facebooksida.
Kommer att bli mycket intressant att testa.
Lycka till (Gunnar)
Ja, vi ser verkligen fram emot när de börjar ge ut buteljeringar!
Trevliga grabbar, med goda smaklökar och bra ambitioner. Det kan bara bli utmärkt.