The Early Days Collection

Vid Ångermanälvens strand, i en vindpinad liten ort som heter Bjärtrå, ligger ett av världens mest intressanta destillerier. Här där temperaturen på vintern kan gå ner till under 30 minusgrader och det inte så sällan uppstår vackra vyer på himlen när norrskenet drar in över de mörka skogarna, håller Roger Melander och hans kollegor på att skapa svensk och internationell whiskyhistoria. Box Destilleri med det långsiktiga målet att göra ”världens bästa whisky” har på bara några år satt sin flagga på bergssluttningen, och var så säker, de är inte nöjda innan den står längst upp!

Box_ångermanälvenEn sällan skådad succé i whiskysverige blev Box Whiskys jungfruserie som gick under namnetThe Early Days Collection. Serien bestod av 4 olika uttryck och skapade långa köer utanför Systembolaget varje gång en utgåva släpptes. Vi kontaktade destillerichef Roger Melander och brand ambassador Hasse Nilsson för att höra hur de upplevt den uppmärksamhet som whiskyn och destilleriet fått genom denna serie.

Varför “The Early Days Collection”?
Alla vi som är fans av Svensk whisky har nog känt en stolthet över Box utmärkta whiskyproduktion. Många är vi dessutom som är delägare i olika fat som ligger och utvecklas i lagerlokalerna uppe i Ådalen, i det vackra landskapet vid Ångermanälvens strand. Vi frågade Hasse vilken tanke destilleriet hade när de beslutade sig för att ge ut serien och vilket målet var med serien. Hasse svarar:

”Vi ville utforska och undersöka hur långt man kan utveckla ung whisky och presentera whiskysorter som på olika sätt belyser ung whiskys möjligheter. Dessutom finns det naturligtvis ekonomiska realiteter som gör att vi i likhet med alla andra unga whiskydestillerier behöver sälja ung whisky för att kunna producera äldre whisky. Vi har också ställts inför en mycket stor efterfrågan från whiskyvänner som velat prova vår unga whisky.”

DSC_0509

Roger Melander tar upp ett fatprov. Fredrik Strömberg (Veckans Fredagswhisky) hjälper till

Roger Melander – Hjärnan bakom succén
Att destilleriet hittills har lyckats i sin målsättning råder det inga tvivel om. Box har blivit hyllad världsvitt för sin förmåga att skapa komplex whisky i mycket ung ålder. Självklart ligger Rogers minutiösa noggrannhet och unika känsla bakom succén. För han har inte lämnat något åt slumpen, utan har följt sin övertygelse in i minsta detalj för att göra det bättre än någon annan någonsin gjort. Hemligheten att lyckas ligger först och främst i detaljerna, såsom att bygga sin smakprofil på en ”new make” som troligtvis är världens absolut bästa. Vi har vid ett flertal tillfällen fått smaka på denna exceptionella råsprit, och den är helt fantastisk! Otroligt fruktig och otroligt ren, som en smekning.

Johan Thorslund, Thorslundkagge, som binder många av faten till Box

Sen har Roger inte accepterat något annat än de absolut bästa faten för lagring, även fast det inneburit att man tvingats betala dyrt för dessa. Roger och Johan Thorslund (ThorslundKagge), som binder många av faten åt destilleriet, reste förra året tillsammans till Spanien för att leta rätt på de absolut bästa faten som kunde uppbringas. Jag hörde ryktesvägen att en av representanterna i Spanien som skulle visa tillgängliga fat, tyckte att dessa båda män var otroligt noggranna och fanatiska i sitt sökande. Inget fick lämnas till slumpen och ryktet gör gällande att de till och med hoppade över maten vissa dagar…

Några dagar efter intervjun frågade jag Roger om detta ”rykte”. Hans svar säger allt om denna genialiska man: ”Jag har inget minne av att vi var tvungna att hoppa över mat i Spanien. Vet inte vart ryktet kommer ifrån, men det kanske stämmer. Vi var ju inte där för matens skull”.

Influerad av Japansk whiskytillverkning
Trots att Box självklart vänt sig mot whiskyns hemland Skottland, där personalen bland annat fick praktisera hos Kilchoman, för att fånga upp whiskytillverkningens konst – så är det nog ändå det japanska sättet att producera högkvalitativ whisky som format Rogers konstnärskap allra mest. I Japan hittade han den noggrannhet och den kvalitet som han själv eftersträvar. Jag har själv varit på whiskyprovningar som Roger hållit ett antal gånger och jag minns första gången jag hörde honom säga: ”Japanerna gör världens bästa whisky”. I dag kan jag hålla med honom i den åsikten, men då pratar vi kvalitetsmässigt och kanske inte upplevelsemässigt som är en helt annan subjektiv fråga.

Hasse Nilsson, en av Sveriges populäraste provningsledare

Mottagandet enormt
Hasse berättar hur överväldigande serien tagits emot av den svenska whiskymarknaden och bland utländska whiskyexperter som provat den:

”Mottagandet har varit sensationellt stort, vida mer översvallande än vi trodde. Challenger sålde exempelvis slut på 42 minuter. Vi har fått enastående goda recensioner, närmast genant goda från såväl svensk som internationell “whiskyexpertis”. Upplagan har dock till nästan 100 procent sålts via Systembolaget, någon internationell lansering var aldrig tanken med denna pilotserie.”

Även här märks Rogers inställning till detaljer, för han svarar direkt: ”Challenger tog faktiskt slut på 46 minuter och tre sekunder, inte 42 minuter…” Och här tror jag vi har anledningen till att Roger lyckats skapa förutsättningar för att en dag kunna nå det slutgiltiga målet, att göra världens bästa whisky. Han lämnar INGET åt slumpen, INGEN detalj är oviktig och INGEN ska få stoppa honom!

The Explorer

Buteljeringarna i serien
The Early Days Collection var en serie på 4 buteljeringar som släpptes mellan 5 juni 2014 och 4 december 2015. Vi bad dem gå igenom The Early Days Collection, både serien i sin helhet och varje buteljering separat:

”Vi beslutade tidigt i projektet att all vår “branding” ska vara på whiskyvärldens språk, vi tillverkar förvisso en svensk whisky, det är inget vi talar tyst om, men vi talar whiskyvärldens språk. Vi beslutade oss tidigt för serienamnet “The Early Days Collection”. De enskilda utgåvornas nomenklation värktes fram under resans gång.”

The Pioneer [100% Bourbonfat, 48,1% ABV, 6508 flaskor]
”En ung, brådmogen whisky som visar var resan och berättelsen om Box tar sin början. Naken, ärlig och utan maskerande rök eller tunga fatkaraktärer.”

The Challenger [74% Bourbonfat – 26% Olorosofat, 48,2% ABV, 5416 flaskor]
”En rökig vinterwhisky. Lite äldre och lite mognare, men mer drickvänlig än sin föregångare tack vare den intensivare röksmaken.”

The Explorer [88% Bourbonfat, 12% amerikansk, ungersk och svensk ek, 48,3% ABV, 10549 flaskor]
”En utveckling av Pioneer. Fortfarande ung och brådmogen, men den späda ynglingen har fått en mer mognad och börjar ta för sig.”

The Messenger [76% Bourbonfat, 24% Olorosofat, 48,4% ABV, 8168 flaskor]
”En budbärare om vad som komma skall. En whisky fri från maskerade smaker. Detta är en enkel whisky i klassisk stil som är oerhört svårt att göra. Ytterst imponerande att en whisky på mindre än fyra år kunnat utveckla så mycket mognad. Messenger är början till en husstil för Box!”

Det är två stolta representanter som berättar om destilleriets skapelser. Men när vi ber dem om smaknoter på buteljeringarna, vill de inte vara med längre. Hasse säger direkt: ”Jag vill ogärna skriva smaknoter. Det är upp till var och en att göra, finns inga rätt eller fel när det gäller smaker” och Roger fyller i: ”Vi har valt att inte tala om vad våra produkter doftar och smakar. Däremot finner man all möjlig information om respektive buteljering på vår hemsida. I en bransch där trenden går mot så lite information som möjligt går vi här mot strömmen och berättar allt om råvaror, processer och ingående fat”

Buteljeringar som skapat hysteri
Vi går istället över till att diskutera det faktum att utgåvorna som Box släppt blivit populära samlarobjekt. Inte minst de mycket begränsade släppen av Box The Festival 2014 och 2015 är idag stora spekulationsobjekt på whiskyauktioner. Inte ovanligt att man får betala en bra bit över 5000 kr för dem. Likaså de begränsade släppen av Archipelago 2015 och 2016 är populära spekulationsobjekt som kostar långt mer än de ursprungligen såldes för. Men även The Early Days Collection är idag en eftertraktad samling bland whiskyfantaster. Vi frågar om hur de ser på detta faktum och Hasse berättar:

”Det finns en dubbelhet i detta, visst är det trevligt att många vill köpa våra utgåvor och att man betalar stora summor för att kunna äga dem, men det är mindre trevligt att det spekuleras i vår whisky. Jag tror dock att hypen är på väg att lugna sig. I takt med att våra upplagor blir större och fler så minskar det mest entusiastiska intresset. Det finns en underliggande trend att samlarintresset minskar i takt med att priserna blivit för höga samtidigt som samlandet fokuserats till ett fåtal investeringsobjekt som exempelvis japanska och skotska silent stills”

Hur det än blir med samlarvärdet för The Early Days Collection i framtiden, gör nog de flesta klokt att behålla dem om de finns på hyllan hemma. För om Box fortsätter på den inslagna vägen mot toppen av whiskyberget, kommer man att sitta på guldkorn om man har denna pilotserie i sin ägo. För inget pekar mot att Box inte kommer att skapa sig ett stort internationellt namn och att man kommer att räknas bland de ”lyxigare” malterna om ett antal år.

wkrdvakva4q54b55hojuThe Second Step Collection
Frågan är vad nästa steg blir? Självklar är vi alla nyfikna på vad som kommer att skapa systembolagsköer i framtiden när destilleriet lanserar något. När jag tillsammans med ett gäng andra whiskybloggare blev inbjudna till destilleriet i fjol, frågade jag om vad som kommer efter The Early Days, och fick lite vaga svar från dem. Nu är de mer klara på vad som komma skall och berättar stolt för oss:

”Early Days Collecction pekar ut färdriktningen för “The Second Step Collection” som får premiär i april. Den serien kommer att ta vid där The Messenger slutade, vi kommer att presentera mer mogen whisky i flera olika utgåvor, även dessa kommer till allra största delen att säljas via Systembolaget”

Hur många buteljeringar som kommer ingå i The Second Step Collection berättar de inte. Hasse säger visserligen en summa, men Roger menar att man faktiskt inte har beslutat sig för antalet utgåvor ännu. Vi får helt enkelt ge oss till tåls och vänta in mer information om denna nya serie.

Vilka är Roger och Hasse egentligen?
Avslutningsvis satte vi Hasse och Roger på prov, då vi vet att de är nära vänner och har ett speciellt band till varandra. Vi bad dem att berätta vem den andre är. Med det avslutar vi också denna genomgång av The Early Days Collection och tackar Roger Melander och Hasse Nilsson för att de tog sig tid och svarade på våra frågor och önskar dem lycka till med The Second Step Collection.

Roger, vem är egentligen Hasse Nilsson?
”Hasse är nog den mest spontana människa jag träffat. Hans förmåga att ta en publik är unik vilket har resulterat i att han troligtvis är den mest uppskattade provningsledaren i landet. Vi har provat whisky tillsammans i 18-19 år nu och var nog väldigt delaktiga i varandras anställningar på Box. Hasse bjuder på så själv i alla lägen och kan lätta upp stämningen även i de dystraste lägren. Förutom whiskyn så delar vi även en passion för C M Bellman”

Hasse, vem är egentligen Roger Melander?
”Roger är en av de mest besjälade destillerichefer jag någonsin har träffat, “one of his kind” som Glenfiddichs Ian Millar beskrev honom. När det gäller whiskykunskap och processkunskap rankar jag Roger som en av de allra främsta i världen, han är makalöst innovativ och mångbegåvad och har en mycket stor del i att Box Whisky med tiden kommer att räknas till en av världens mest intressanta whiskysorter. Dessutom är det en rolig jävel och en bra kompis”


 

Under denna vecka kommer vi att köra ett The Early Days Collection – tema, vilket innebär att vi under de kommande 4 dagarna kommer att prova och recensera The Pioneer, The Challenger, The Explorer samt The Messenger, i nämnd ordning.

Så håll ögonen öppna, för i morgon kommer vi att sätta näsan och smaklökarna i gungning med The Pioneer

5 tankar på “The Early Days Collection”

  1. Intressant läsning. Det känns som det är något riktigt stort på gång i Sverige när det gäller whisky… Har själv provat The Messenger nu som ni gav väldigt högt betyg tidigare, och det är bara att hålla med, den är verkligen fantastisk!! Det bådar väldigt gott för framtiden!!

    Svara
    • Kul att du gillar intervjun/reportaget. Det är verkligen något stort på gång när det gäller Box. Under veckan så kommer vi att gå igenom hela Early Days Collection. Det som är extra kul är att Hasse och Roger är så öppna och trevliga människor som gärna delar med sig av sina enorma kunskaper. jag kan starkt rekommendera ett besök på Box whiskyfestival i sommar.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.