Denna vecka har vi ett väldigt trevligt tema när vi djupdyker i Folke Anderssons whiskyserie P.N.A. En serie bestående av 17 särskilt utvalda whiskyfat som buteljerats och utgivits. Vi har fått möjlighet att prova de 6 senaste, vilket vi kommer att göra under veckan. Du hittar mer information om P.N.A. serien här.
Vi kontaktade Folke för att höra lite mer om vad tanken är bakom denna utmärkta whiskyserie, samt höra hur tankarna går inför framtiden. Intervjun inleder på så sätt vår P.N.A-vecka. Så häng med oss under veckan!
Vi hade dessutom en intervju med Folke för ett år sedan, vilken du kan hitta här.
Hej Folke. Du behöver egentligen inte någon större presentation men vi frågar ändå. Vem är Folke Andersson?
Den är svårast att svara på. Svara på frågor om sig själv. Hur detaljerad skall jag vara? Jag har vart i branschen i över 40 år. Med om nästan hela den moderna utvecklingen på whiskysidan. Från blend till malttrenden. Ansvarat på Cognacsidan för Grönstedts i över 30 år. Inblandad i det mesta som hänt av Svensk sprit där gamla Vin & Sprit AB vart inblandad.
Du ska i höst på en liten turné bland whiskyklubbar för att hålla provningar. Blir det fler sådana turnéer då det är ett fåtal stopp och bara i södra Sverige?
Det är mycket möjligt att det blir fler. Den första trippen är styrd av tiden och logistiken.
Vad är det du söker efter när du letar fat till PNA-serien?
Vad jag främst har sökt när det gäller whisky till PNA serien, är whisky som inte är eller var så känd av de flesta whiskydrickare. Men ändå var mycket bra whisky. Och inte var producerad av de stora kända destillerierna. Vilket idag kanske kan ha något ändrade förutsättningar. Framför allt hög kvalitet.
Vad kan du berätta om den senaste, PNA 17 Allt-a-Bhainne 1995? Vad var det som fick dig att välja det?
Jag sökte egentligen en whisky något olik stilen på de närmast före gående PNA utgåvorna. Vilka vart Speyside och med typisk traditionell Speysidestil. De olika whisky jag provat är för tillfället något begränsade, när det gäller framför allt kvalitet. Så det bästa jag hittade efter provning av ett stort antal fat, och som också var intressant var denna Allt-a-Bhainne 1975 av vilka jag valde två fat. Allt-a-Bhainne är ett något udda destilleri utan egna destilleriutgåvor. Framför allt produceras whisky för blendingmärken. Ändå ett destilleri med delvis hög kvalitet på sin whisky.
Vad kan du berätta om nr 15 och 16, Glen Keith 1996 & Glen Burgie 1995?
Glen Keith 1996 och Glenburgie 1995 båda från Speyside. Då marknaden en längre tid har dominerats av Speyside whiky, när det gäller äldre whisky till försäljning. Av whisky med kvalitet. Dessa är lite olika i sin framtoning. Då Glen Keith 1996 lagrad i fyra Sherry Butts, ej första gångsfat, och Glenburgie 1995 är lagrad i tre Hogsheads.
Att svara på vilken den godaste whiskyn man druckit är ju svårt så vi frågar istället om whiskys du druckit som lämnat bestående intryck på dig, negativa såväl som positiva?
Det är många och vid olika tillfällen. Bl.a. Den gamla Bowmore 17, fantastisk balans. Macallans 18 åriga med årgångsbeteckning, vissa årgångar fantastiska, produceras inte heller idag.Jjag brukar dricka något glass på julafton. Har nog bara så det räcker någon mer julafton. Av det nya är Glenlivet Nadurra en jag gillar. De som är negativa lämnar jag över till någon annan att svara på, men de finns.
I Sverige finns det nu ett antal destillerier som satsar på maltwhisky. Hur tycker du den Svenska maltwhiskyn står sig internationellt?
Många står sig mycket, mycket bra. Och bättre blir det med lite mer ålder på dem.
Vad tycker du om utvecklingen av så kallad NAS-whisky?
Om s.k. NAS-whisky är jag inte helt positiv. Det finns mycket att säga om fenomenet, i grunden är det en fråga om tillgång och efterfrågan.
Kan vi förvänta oss fler utgåvor av PNA efter nr 17? Kanske du redan börjat letat efter nästa?
Jag hoppas att det blir fler PNA efter nr 17. Vi har en del whisky på gång. VI väntar på lanseringsdatum på PNA nr 17.
Till sist: Skulle du vilja säga några ord om de senaste 6 utgåvorna av P.N.A, som vi kommer att prova och recensera under vår P.N.A vecka?
Grundtanken med samtliga var att hitta bra whisky från destillerier som inte var från de mest vanliga och mest kända. Dock av whisky med stor kvalitet och helst mellan utgåvorna och olika stilar. Vilket blev mycket svårt de senaste åren. Då den whisky som funnits att tillgå tyvärr har varit mycket Speyside. Det är absolut inget fel med Speyside, snarare tvärtom, men kan bli lite lika i stilen.
PNA XII GLEN SCOTIA 1991.
Jag hade redan haft whisky från Glen Scotia 1991 i V&S utgåvorna. Han dock bara tappas på miniflaskor till Folke Andersson Selection, innan V&S bestämde sig för att lägga ner PNA. Så whiskyn såldes tillbaka till Scotland. När vi startade upp PNA igen ville vi gärna hitta den Glen Scotia 1991 som redan var på väg att utges 2006. Vi hittade 1991:er, fyra hhds och två butts. Vilket blev fantastiskt. Troligen den bästa Glen Scotia som någonsin utgivits.
PNA XIII DEANSTONE1996.
Jag sökte sherrylagrad whisky från något av de inte så kända destillerierna. Hittade sherry butts från Deanston 1996 där jag hittade bl.a. tre som höll kvalitetsmässigt.
PNA XIV LITTLEMILL 1992.
Hittade i mitt tycke, fyra hhds, som blev en helt otroligt bra Lowlandwhisky.
PNA XV GLEN KEITH 1996.
Försökte hitta sherry fat igen. Hittade ett antal Glen Keith 1996. Inga förstagångs fat. Hade ändå en fin lätt ton av sherry till en bra Speysidewhisky.
PNA XVI GLENBURGIE 1995.
Svårt att hitta något annat än Speyside whisky som höll kvaliteten. Det blev tre hhds från Glenburgie 1995. En mycket bra Speyside.
PNA XVII ALLT-A- BHAINNE 1995.
Efter mycket letande så blev det en Speyside igen. Två trevligt fruktiga Speyside hhds från Allt-a-Bhainne.
Det är så det gått till när det blivit som det blivit. Vi får kanske även utöka vårt sökande bland mer kända destillerier. För variationens skull. Det är ändå kvaliteten som är det viktigaste.
3 tankar på “P.N.A – Folke Anderssons mästerverk”