Tonic – Största ingrediensen i en GT

Den största ingrediensen i en GT är ju trots allt tonic water. Vi tänkte här presentera ett axplock av vad man nu kan finna på den Svenska marknaden. Vi har medvetet undvikit de vanligaste tonic waters som man finner i var och varannan stormarknad utan mer fokuserat på vad man kanske kan kalla premium tonics. Detta är på intet sätt ett heltäckande test. Det finns många fler.Ni finner några korta smaknoter under varje sort.

Det finns idag ett stort utbud av tonics.

Thomas HenryTonic Water.
Söt med en bitter ton. Tydliga citrustoner. Klart god och trevlig. En torr eftersmak som får en att vilja dricka mer. En riktigt trevlig och god tonic!

Fentimans Tonic Water.
Söt doft som påminner om fruktsoda. Inte alls så bitter som jag förväntat mig att en tonic water ska vara. Dock så kommer det en svag bitterhet i eftersmaken. Den är sötbitter på ett annorlunda och spännande sätt. Tänk en fruktsoda med bitter eftersmak. När eftersmaken klingat ut så inser jag att detta är riktigt bra och gott.

Fever Tree Tonic Water.
Först en godisaktig sötma, sedan kickar bitterheten in, om än inte överväldigande. Torrt avslut. Sötman i början har något bärigt och citrusaktigt över sig, svartvinbär kanske det är. Mycket trevlig och en riktig höjdare.

Erasmus Bond Traditional Tonic.
En frisk citruston. Ett trevligt bittert avslut. En fruktsodaaktig sötma i mitten. Mycket trevlig och frisk. Kanske något mindre bitter än flera andra tonics. Sötman är mer persikoaktig än bärig. Tänk solfrukt så kanske ni får ett hum om vad vi menar. Riktigt bra.

Fentimans Herbal Tonic Water.
En lite vitvinsaktig färg på denna tonic. En medicinal örtig och frisk doft. Smaken drar åt samma väg. Örtiga toner med en lätt bitterhet och beska. Personligen tror jag att jag skulle föredra denna till en ren vodka istället för till gin. Missförstå mig inte nu, den är mycket god och örtig men kanske inte till en GT.

East Imperial Tonic Water.
En klart annorlunda tonic. Torr och bitter med ett drag av färsk rabarber. Ett trevligt torrt avslut som gör att man vill ta en sipp till. Lita annorlunda men klart trevlig.

Britvic.
Söt doft med tydliga citrustoner. Kolsyrad citronsaft med en lätt bitter eftersmak. Ett klart alternativ till stormarknadstonic även om den inte kommer upp till samma nivå som flera andra tonics i detta test.

Fever Tree Elderflower tonic.
Tydliga citrus och flädertoner och en ganska stor portion sötma. En lätt bitter och torr eftersmak. Kan helt klart tänka mig denna i en GT en varm sommardag om jag söker något annat än en ren tonic water.

Freeway Premium Black Pepper Flavour Tonic Water.
En tydlig sötma och drag av läsken sprite. Det finns faktiskt lätta drag av svartpeppar men de är mycket subtila. Bitterheten är nästan helt frånvarande och därmed blir detta mest som en läsk tycker jag. Denna fann jag på hyllan på Lidl och jag tycker nog att deras billigare tonic är bättre.

Fever Tree Aromatic Tonic Water.
Färgen på denna är som ett rosevin. Doften är verkligen örtig och aromatisk. Kanel, bär och socker. Inte lika söt i smak som doften gav antydan av. Ett torrt bittert avslut. Den aromatiska doften finns också i smak men är kanske inte lika framträdande. Annorlunda men god.

Fever Tree Mediterranean Tonic Water.
Mycket blommor i doften och även en del gräs. Mycket lime och citrustoner. Smaken är sådär underbart sötbitter som en tonic ska vara. Toner av fläderblommor och lätta drag av parfym. Klart god och trevlig.

Tonica Polara.
Doften avslöjar inte mycket. Söt citrusaktig start på smaken med torra bittra toner. Bitterheten är tydlig men ej framträdande på ett trevligt sätt. Toner av grape kommer också fram mellan varven. Riktigt god tonic.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.