2016 gick serien Chevaleresk på TV6. Det var ett program om livsstil, flärd och njutning. Bland de ämnen som de åtta programmen avhandlade fanns bland annat vårt favoritämne whisky med. Vi blev lite nyfiken på vem Alexander Wiberg egentligen är, som tillsammans med Måns Zelmerlöv guidade oss till vad som är chevalereskt. Efter att ha sett serien insåg vi att Alexander verkar älska whisky lika mycket som oss. Vi kontaktade därför honom om för en intervju.
Hej Alexander, Presentera dig själv för våra läsare?
Jag är en 34-årig civilekonom med noll intresse av ekonomi men alltför djupgående intresse i mycket annat. Akvarier, fantasy, ishockey, golf, tennis, snooker, kläder och skor, film och TV-serier, svenska språket, geografi och Italien. Och framförallt whisky. Bor tillsammans med min fru Jeanette, som liksom jag är från Jönköping, på Kungsholmen i Stockholm sedan 2012.
Hur kom Chevaleresk till?
2013 kände jag att ville katalogisera mina intressen i skrift på en hemsida. Jag letade efter lämpliga namn på sidan och lyckligtvis var elegans.se upptaget (för pretentiöst). Då kom jag och tänka på det gamla ordet chevaleresk. Naturligtvis hade ingen registrerat det. Jag skrev på i något år tillsammans med min grafiske designer Henrik Lindström som hjälpte mig att sätta upp sidan men lät det sedan vila innan Måns Zelmerlöw och Felix Richter tyckte att vi skulle spela in mitt nörderi på TV. Vi kontaktade vår gemensamma vän Robin Ehlde som är delägare i produktionsbolaget Crisp Film och han älskade idéen. 2014 spelade vi in tre pilotavsnitt i Måns lägenhet och efter två år nappade MTG på vårt koncept.
Var tanken en tv-serie redan från början?
Nej, tanken var att låta det växa organiskt på Youtube, men efter all den tid som Crisp lade ner i redigeringen samt intresset som MTG ändå visade valde vi att spela in åtta avsnitt för linjär TV.
När upptäckte du whisky och insåg att det är livets dryck?
Hmm, låt se. Det måste ha varit runt 2006. Mitt intresse för att samla på saker började sprida sig till whisky. Det var lättöverskådligt och faktum är att samlandet kom före njutningen tror jag. I takt med att jag öppnade allt fler flaskor växte tjusningen fram. Sedan dess anser jag alla andra spritsorter underlägsna, ingen annanstans hittar man en sådan komplexitet och behaglig sötma i sprit.
Ge oss dina tre största whiskyögonblick?
Det första är helt klart min första Aberlour a’bunadh på Bishop Arms en vinterkväll i Jönköping. Det var min allra första cask strength, vilket tryck och smaksensation! Det andra är när jag knäckte en av mina två inköpa Rosebank 1981 25 years Special Release vid sjön Värmeln i Värmland en sommarkväll. Rosebanken var bland det första ”riktiga” jag köpte och dess potenta 61,4% värmde fint. Till sist får jag nog ändå säga när jag drack min första Tomatin 1976 från The Whisky Agency. Fram till dess visste jag inte att en whisky kunde uppvisa en sån otrolig fruktighet och allt sedan dess är tropisk frukt min heliga graal i whisky vilket man förstår om man varit inne på chevaleresk.se
I ett videoklipp så visar du dina whiskyflaskor med motiv från Sagan om ringen. Berätta om dem?
Haha, ja ni, det är höjden av nörderi. Ovan nämnde Henrik Lindström är lika nördig som jag och vi älskar Tolkien och även konstnären Alan Lees illustrativa tolkningar av hans värld. Lee har illustrerat hela verket och var även konceptuell designer i filmerna. Det finns en whiskyserie buteljerad på 80-talet som heter The Sea från italienska Moon Imports. Denna serie är enligt mig den vackraste någonsin och de blev inspirationen till Sagan om Ringen-serien i etiketternas komposition och typsnitt. The Sea var alltför dyr att införskaffa så vi gjorde helt enkelt vår egen. Ett galet projekt. Jag var student då och borde egentligen ha lagt pengarna på studiematerial men valde istället att införskaffa tolv högklassiga single malts, ta bort etiketten och klistra på våra egengjorda. Idioti.
Vad anser du om Svensk whisky?
Ingen svensk whiskyutgåva har varit ”mind blowing” i sig för mig, det har mer varit fina upplevelser runtomkring, t.ex. när vi besökte Mackmyra på Fjäderholmarna runt min 30-årsdag eller när vi besökte fantastiska Box i serien. Box visar dock stor potential, destillatet är förträffligt och deras festivalbuteljering från 2016 var den bästa svenska whisky jag smakat på hittills. Men jag skulle vilja smaka en trettioårig Box som vilat i en refill sherry butt om ni förstår vad jag menar. De mindre utgåvorna som legat på mindre fat är ofta bra, men än så länge aldrig en sensation.
Vad betyder chevaleresk för dig?
Mycket, förmodligen. Det är nu mitt heltidsjobb och har inneburit en stor personlighetsutveckling samt nöjet och det svåruppnåeliga i att få jobba med sin hobby och det man tycker om allra mest. Jag hade ingen aning om att jag klarade att stå framför en TV-kamera med egenskrivet manus till exempel. Jag känner att jag nu rör mig i en värld där jag får utlopp för min kreativitet.
Kommer det att komma fler avsnitt av serien?
Förhoppningsvis och troligtvis. Förhandlingar pågår!
Om du skulle rekommendera tre olika whisky för våra läsare, vad skulle du rekommendera då?
Benromach 10! Både 43% och 57%. Oerhört imponerande whisky, som att färdas tillbaka till svunna whiskytider med Banff och Brora i spetsen. Själva antitesen till kommersiell whisky. Tall, metall, lätt rök, mossig, äpplen, plommon, torkad frukt och vanilj. Magi för en liten peng.
Jag kan inte heller undgå att tipsa om den kanske allra mest prisvärda whiskyn som finns därute just nu och det är Springbank 10. För en relativt liten summa får man tillgång till världens just nu bästa destillat i mitt tycke, och även den bästa standardutgåvan alla kategorier (håller den högre än Lagavulin 16). En unik profil med sältan och fetman tillsammans med citrus och kokos och massa annat. Old school whisky när den är som bäst.
Till sist kan jag varmt rekommendera att man försöker jaga ifatt en oberoende irländare från åren 88-92. De har verkligen tagit whiskyvärlden med storm de senaste åren med sin enorma fruktighet, ofta kombinerad med en lätt rökighet. Fantastisk whisky i många fall.
Det ska ju sägas att dessa tips är skrivna utifrån tillgänglighet och rimlig prisbild. Annars hade jag starkt rekommenderat att man försöker hitta en Brora från 1972, en Caperdonich från samma år samt en Tomatin eller Benriach från 1976.
Vilken är den sämsta whiskyn du provat?
The Talisman. Haha, vilken kväll! En kvarting Talisman och sedan är det mörkt.
Vad anser du om single malt utan åldersangivelse, så kallad nas-whisky?
Trams, om jag tillåts generalisera. Då och då utkommer det en riktigt bra NAS såsom Arran the Bothy och Aberlur a’bunadh och Ardbeg Uigedail har ju rockat i många år, men så kallad flygplatswhisky kan flyga och fara. Ofta är de platta och för tekniska med alltför stort fokus på en story och paketering. The Macallan är bland de värsta syndarna.
Har du något råd till våra läsare?
Eftersom priserna nuförtiden är sanslöst löjliga så tycker jag att ”bottle sharing” är ett bra koncept. Jag är inte medlem i någon whiskyklubb och har inte så många kompisar som delar mitt absurda intresse så det blir alldeles för lite av den varan för mig. Och skaffa riktiga whiskyglas. Annars kan det vara.
Något du vill tillägga?
Ja, köp ett fat med några vänner! Ett band som binder samman och en framtida resa att se fram emot. Vi har lyckats boka ett fantastiskt hus på Islay 2021 under festivalveckan då vi ska hämta vårt 10-åriga first fill-bourbonfat med Bruichladdich. Det ser jag fram emot!
Vi tackar Alexander från Chevaleresk för denna intervju! Alla avsnitt av serien finns att titta på HÄR.