Vi har två gånger tidigare intervjuat Oskar Bruno om destilleriet Agitator som håller på att byggas i Arboga. Ni kan finna den första av de intervjuerna HÄR och den andra HÄR. Nu när byggnationen går in i slutskedet av detta destilleri och det nästan är klart så vill vi givetvis höra hur det går. Vi kontaktade därför ännu en gång Oskar då vi på Whiskytower är otroligt nyfiken på hur det går och när Agitator kommer att destillera sina första droppar.
Hej Oskar, hur går byggandet av destilleriet Agitator?
Hej! Bygget är i full fart. Vi installerar utrustningen parallellt med byggnationen. Veckorna som varit har vi rest pannorna, installerat arbetsplattformar, pumpar, värmeväxlare och påbörjat rördragning. Det är en spännande period just nu!
Går allt enligt planerna och tidsschemat?
Vi håller oss till planen, och betar successivt av olika delmål. I skrivande stund är förmän från Tyskland och Italien på plats för leda installationen av deras leveranser.
Du publicerade ett foto på instagram och facebook på ert bryggverk och skrev att det var Sveriges bästa. Berätta mer om det?
Stämmer! Vi har inte sparat på krutet vad det gäller processutrustning. Både pannor och bryggverk är av spjutspetsteknologi. Bryggverket är från tyska GEA, och har ett blötmalningssystem, vilket låter oss mäska direkt i kvarnen under malningsprocessen. Vår lauter-tun har specialomrörare, för maximal hantering av mäskbädden. Även geometrin i silplåtarna och dräneringen är utarbetad för att nå högre effektivitet under lakningsprocessen. Utöver detta så är bryggverket försett med högteknologisk styrning, vilket gör att vi enkelt kan övervaka flera parametrar under mäskningsprocessen.
När tror du att de första dropparna destilleras?
Nu är det inte långt kvar! Det är alltid svårt att bedöma hur mycket tid som behövs, men om ett par månader eller kanske något mer. Vi ser fram emot dagen då de första dropparna kommer.
Senast vi intervjuade dig så berättade du att planerna till en början var 50 000 LPA per år och en kapacitet på ca 130 000 LPA. Är det siffror som gäller fortfarande?
Det var uppgifter som var aktuella då. Nu har vi sett trender på marknaden som talar för att vi kan köra en större produktion. Vi har beslutat att börja producera 100 000 LPA, och anläggningen kan vid 3-skifts produktion ge ca 500 000 LPA per år.
Vi vet att du inte börjat destillera än men vi misstänker att du har givetvis tänkt på recept för Agitators whisky. Hur går dina tankar kring det med tanke på de två olika pannparen?
Tanken bakom de två olika pannparen är att från en och samma mäsk kunna producera två skilda destillat. Det ena ska vara rent och fruktigt, det andra tyngre och rökigt.
Pannparet med höga halsar, jobbar mot att få fram det fruktiga rena karaktärerna, medan pannparet med korta knubbiga halsar ska framhäva tyngre toner och rökighet.
Vi kommer således få två skilda destillat, från en och samma grundråvara. De två destillaten kan även blandas för att ge en tredje typ innan det läggs på fat.
Vad vi vill göra är att få ut så mycket olika karaktärer som möjligt från mäsken, och sedan blanda ihop dessa både före och efter lagring för att få fram den stil på whisky vi önskar.
Vi har idag tagit fram en plan för hur whiskyn ska smaka och när den ska släppas. Så min uppgift är att tillverka just den produkten och leverera vid angiven tid.
Vilka har byggt era pannor?
Det har Italienska Frilli gjort. De har byggt pannor åt flera skotska och irländska destillerier tidigare, och är en innovativ aktör på marknaden. En fotnot är att det första destilleriet jag besökte var byggt av Frilli (Starlaw/Glen Turner) men det fick jag reda på först flera år senare.
Var ser du Agitator om fem år?
Jag ser Agitator som en ledande aktör och innovatör på den svenska marknaden. Vi har börjat sälja produkter, och jobbar mot export.
För att få kallas whisky så måste ju spriten ligga på ekfat i tre år. Kommer ni att koka något annat som ni kan sälja snabbare som tex gin/rom/vodka?
Vi har för närvarande inga planer på att själva sälja något annat än whisky. Däremot så har vi stor ledig kapacitet i destilleriet och tycker om samarbeten. Vi producerar gärna whisky, råsprit eller annat destillat åt andra.
Något annat du kan avslöja om Agitator?
Det vi har arbetat hårt med är kvalitén på anläggningen. Alla komponenter är utvalda för att ge så bra råsprit som möjligt och inga kompromisser har gjorts.
Utöver detta så har vi lagt stort fokus på energisidan. Genom att använda vakuumteknik i destilleringen kan vi sänka kokpunkterna i pannorna, och således energiförbrukningen. Destilleringen och mäskningen återanvänder så mycket värme som möjligt. Vi förvärmer både mäsk, lågvin och bryggvatten med annars förlorad energi. Energin till anläggningen får vi från fjärrvärmenätet, och överskottet returneras tillbaka. Fjärrvärmepannan vi är kopplade mot använder i sin tur förnyelsebara bränslen i form av träpellets, vilket gör vår produktion grön.
Vid destillering så alstrar pannorna strålningsvärme. Denna värme använder vi för att värma upp produktionslokalerna och whiskylagret.
Det finns en hel del tankar kring hela anläggningen och nu får vi äntligen se dessa komma till liv. Det blir en spännande höst vi har framför oss!
Vi tackar Oskar för denna intervju och ser med spänning fram emot att de första dropparna destilleras hos Agitator.