WhiskyTower har fått en pratstund med en av Sveriges stora inom whiskyindustrin. En man som har en lång och mäktig meritlista. Redan 1974 tog han anställning på Vin&Sprit och har sedan varit med och skapat svensk whiskyhistoria. Bland annat såsom Master Blender på Vin&Sprit och den som skapade succéer som Black Ribbon, Grönstedts, MôR och Latitude 55. Självklart pratar vi om Folke Andersson. Numera pensionerad men ändå fullt aktiv med att ta fram det ena guldkornet efter det andra inom både whisky och cognac.
Hans serie P.N.A (Part Nan Angelen eller Änglarnas Andel) rönte stor uppmärksamhet när den gavs ut mellan åren 1998-2005 med ett par releaser om året. Idag får man betala stora belopp för att komma över en flaska från den serien. Till glädje för oss whiskyälskare beslutade så Folke 2012 att tillsammans med några kollegor via gemensamma företaget Magni Spirits – att återigen ge ut nya utgåvor i P.N.A-serien (distribuerar buteljerna genom Philipson & Söderberg). Denna nya omgång har hittills bestått av Glen Scotia 1991, Deanston 1996, Littlemill 1992, Glen Keith 1996 samt den senaste Glenburgie 1995 (som vi på WhiskyTower kommer att recensera på torsdag).
Vi har ställt några frågor till denne konnässör inom whisky och cognac:
Part Nan Angelen (P.N.A) är ju i whiskykretsar numera en legendarisk whiskyserie. Vilken av utgåvorna i serien är du stoltast över?
– Är den kanske svåraste frågan att svara på… Det är som att fråga ”vilket av dina barn tycker du bäst om?”. Jag kan bara svara att alla har sina fördelar. Jag tycker att Silent Still utgåvorna är trevliga, t.ex Glenugie 1973 och Banff 1975. Men den som överraskat whiskyfolk mest, även skottar, är Glen Scotia 1991.
Kan du säga något om bakgrunden till P.N.A-serien?
– Min tanke var att, under den speciella eran när whisky-boomen var som störst, försöka komma med någon whisky som inte var som alla andra. Ta fram en whisky från mindre kända destillerier, men med mycket bra whisky. Tanken var redan från början att försöka undvika de stora och kända destillerierna.
Varför lade man ner hela P.N.A-serien 2005?
– Den togs ju fram under Vin&Sprit tiden. Vi fick en ny produktionschef som tyckte att han skulle sätta sin prägel på V&S utbud. Samtidigt skulle det tjänas stora pengar på dessa produkter. Det konstaterades att det tjänades alldeles för lite pengar på PNA, varför man valde att lägga ned den. Tyvärr kan jag idag säga att den mannen saknar totalt passionen för produkterna.
Hur ser framtiden ut för P.N.A? Kommer det fler intressanta utgåvor efter de 5 som hittills släppts i den nya omgången?
– Absolut, tanken är att det skall komma fler utgåvor. Vi kommer att skanna av marknaden i höst och leta efter några lämpliga destillerier och intressant whisky. Jag hoppas att vi kommer att hitta något riktigt trevligt.
Hur går det till när du väljer ut faten till P.N.A-serien?
– Det sker på flera olika sätt. Dels använder vi oss av rekommendationer från olika kontakter vi har, dels kontaktar vi själva olika intressenter och ser vad de kan erbjuda. Sen när vi hittat intressant whisky så sänds prover till mig i Sverige, eller så besöker jag företagen i Skottland och provar på plats. Men mitt tydliga svar är – genom Kontakter!!
Din nya cognac-serie La Part Des Anges (P.D.A) släppte sin första exklusiva utgåva för snart ett år sedan (P.D.A. 01 Cognac XO). Hur många släpp är planerad i den serien?
– Vi har inte sagt klart hur många det ska bli. Visst har vi tänkt oss ett antal utgåvor, men allt är ju avhänget på intresset bland konsumenterna och inte minst Systembolaget.
Vi måste då fråga: Vilken av de två serierna ligger dig varmast om hjärtat?
– Oj, jag ser nog båda som en enhet, där de kompletterar varandra. Ingen behöver ta ut den andra. Utan bra sprit är – bra sprit – helt enkelt, oavsett om det är cognac eller whisky! Det finns plats för båda!
Till sist: Om du fick ge våra läsare ett whiskyråd från hjärtat, vad skulle det då vara?
– Mitt råd är: Drick det Du tycker om! Bry dig inte så mycket om vad andra tycker. Det finns bara en person som kan säga vad Du tycker om – och det är DU!
Hej. Undrar vad Premium Whisky Selection kostade/kostar. Har fått den i arv.