Ny vecka och ny whisky att utforska! Denna vecka kommer vi på WHISKYTOWER att köra med en GlenDronach-vecka. Vi kickstartar med att publicera en intervju med destillerichefen på GlenDronach Mr Alan Mc Connochie. En mycket humoristisk och trevlig person. Dessutom kommer vi under kommande fem dagar testa och recensera 5 olika utgåvor från destilleriet. Så häng med i vår GlenDronach-vecka!
Intervjun med Alan Mc Connochie publicerar vi på engelska, men med en svensk översättning längre ned.
Hi Alan! Please introduce yourself to our readers?
Alan Mc Connochie – Distilleries Manager for BenRiach Distillery Co. Ltd.
How did you first get involved in the whisky industry?
Started at White Horse Distillers aged 17 – almost 15 years ago!
That was in 1973. Whisky bottling halls until 1984, Plymouth Gin Distillery until 1988, then Laphroaig, Ben Nevis, Bunnahabhain, Tobermory, BenRiach, GlenDronach and Glenglassaugh Distilleries.
How would you describe the house-style of GlenDronach?
Big sherry character.
How important is your bulbous onion shaped stills for the spirit and for your house style? Or is the maturation the big key?
Everything is important. From malted barley production through the mashing and distilling processes then cask management and selection. The same amount of care and attention is given to each and every aspect.
After nearly 200 years of whisky distillation GlenDronach still have almost the same equipment today. How is that possible? E.g. “Bobby Mill”
The mill has been onsite since approx. 1925 but I think that is the only plant we have that is older than me! The mash house is from the 60’s and still in full working order.
Can you tell us which your big competitor is when it comes to sherried whisky?
Glenfarclas. They retain the same outlook as regards quality that we do. Fine dram and Distillery. Pity the Manager is a Glasgow Rangers fan!
How has the peated GlenDronach been received?
Early days but the response has been very positive.
When will we see a return of the 15-year old?
The plan is that it will return at some point in 2018.
What is your proudest moment in your whisky career?
Being able to spell Bunnahabhain without looking!
The first mash at BenRiach. We started from zero – new staff, no back up, solving problems as they happened – great days.
Which are your three favorite drams that you have not been involved in?
Balvenie, Cragganmore and Caol Isla. And Talisker, Highland Park and Glenfarclas. And Glenlivet……….
And which are your favorite GlenDronach?
18 year old and 1972 single casks.
Have you tried any Swedish whisky? If so, what did you think of it?
One of the Mackmyra range many years ago… Very different to our single malts but very nice. At the time it was quite young from a bourbon cask – so lacking a little character but I knew it had the potential to grow into a fine dram. I’ll have another go at the next whisky show I attend.
Finally, do you have any whisky advice to our readers?
Do not listen to boring old Distillery Managers – just enjoy.
Remember the best dram in the World is the one you like best – not the one the ‘Experts’ tell you is the best.
Här följer en svensk översättning av intervjun med Alan Mc Connochie:
Hej Alan! Kan du presentera dig för våra läsare?
Alan Mc Connochie – Destillerichef på BenRiach Distillery Co. Ltd.
Hur startade din karriär inom whiskyindustrin?
Jag började på White Horse Distillers när jag var 17 – nästan 15 år sedan!
Det var 1973. Arbetade på buteljeringsavdelning till 1984, Plymouth Gin Distillery till 1988, därefter Laphroaig, Ben Nevis, Bunnahabhain, Tobermory, BenRiach, GlenDronach och Glenglassaugh Destillerierna.
Hur skulle du vilja beskriva GlenDronach husstil?
Stor sherry-karaktär.
Hur viktiga är era uppsvällda och lökformade pannor för spriten och er husstil? Eller är det mognaden på fat som är nyckeln?
Allt är viktigt. Allt från framtagandet av det mältade kornet, mäskningen, destilleringen och slutligen handhavandet av fat och urval av dessa. Samma noggranna omsorg och uppmärksamhet ägnas åt varje liten aspekt.
Efter nästan 200 år av whiskyframställning har GlenDronach fortfarande nästan samma utrustning idag. Hur är det möjligt? Exempelvis ”Bobby Mill”
Kvarnen har faktiskt varit med från ca 1925, men jag tror att det är den enda utrustning vi har kvar som är äldre än jag! Mäskningshuset är från 60-talet och fortfarande i fullgott skick.
Kan du avslöja för oss vilka som är er största konkurrent inom sherryinfluerad whisky?
Glenfarclas. De har strävar efter samma kvalitet som vi gör. Bra whisky och fint destilleri. Synd bara att chefen där är ett Glasgow Rangers fan!
Hur har den rökiga GlenDronach blivit mottagen?
Vi har nyss släppt den, men responsen har varit väldigt positiv.
När kan vi förvänta att 15-åringen skall komma tillbaka?
Planen är att den är tillbaka någon gång under 2018.
Vilket är ditt stoltaste ögonblick under din whisky karriär?
Att kunna stava Bunnahabhain utan att tjuvtitta!
Den första mäskningen vid BenRiach. Vi startade från noll – ny personal, ingen backup, löste problem när de uppstod – fantastiska dagar.
Vilka är dina tre favorit drams som du inte varit involverad i?
Balvenie, Cragganmore och Caol Ila. Och Talisker, Highland Park och Glenfarclas. Och Glenlivet………
Vilken är din GlenDronach-favorit?
18 åringen och 1972 single cask.
Har du provat någon svensk whisky? I så fall, vad tyckte du om den?
En av Mackmyras utgåvor för många år sedan… Väldigt annorlunda än våra single malts, men väldigt trevlig. Vid den tiden var det en tämligen ung från ett bourbonfat – så den saknade lite karaktär, men jag visste att den hade potentialen att växa ut till en riktigt fin dram. Jag skall ge dem ett nytt försök vid nästa whisky festival som jag deltar i.
Slutligen, har du något whiskyråd till våra läsare?
Lyssna inte på tråkiga gamla destillerichefer – njut istället.
Kom ihåg att den bästa whiskyn i hela världen är den som just du gillar mest – inte den som vissa ”experter” påstår är bäst.
Intressant läsning som vanligt! Det blir spännande att läsa era recensioner i veckan. 15-åringen har blivit en av mina absoluta favoriter!
Nu fick du ju även svar på när 15-åringen kommer tillbaka.