Denna vecka lämnar vi whiskyn och ger oss in i den spännande Romvärlden. Rom är en dryck som under senare år växt i populäritet här i Sverige och som många älskar. En destillerad spritdryck som görs av antingen sockerrörssaft eller av melass från sockerrör. Rom är faktiskt världens vanligaste sprittyp och härstammar i sin moderna form från Västindien.
Vi på Whiskytower tänkte försöka förkovra oss i denna spännande dryck. Och hur gör man det om inte genom att ägna en hel vecka åt Rom. Vi kommer att under veckan prova och recensera hela 25 olika romsorter. Så följ med oss denna vecka på vår resa genom rommens värld!
Vi börjar vår Rom-vecka med att publicera en intervju med en av de mer kunniga inom detta område – Duane Dove – som inte bara är rom expert, utan dessutom har skrivit en uppskattad bok om rommens historia. Mer om Duane Dove hittar du här: http://smallislandchocolates.com
Hej Duane, presentera dig för våra läsare?
Duane Dove född på Tobago, läst restaurang i Kanada, vidare dryckesutbildning på restaurang akademien i Stockholm. Rum aficionado och kakaoodlare med egen kakaoodling och choklad på Tobago, Västindien www.tobagococoa.com. Har även skrivit boken ”En rik historia om rom & choklad”, ICA Förlag.
Hur började ditt intresse för rom?
Intresset föddes fram genom mina 200+ otaliga destilleri besök genom Karibien och Syd/Central Amerika. Jag har en hel del släkt på den franska ön Guadeloupe och är väldigt berest i den Franska rom stilen
Hur är ditt intresse för andra ädla drycker?
Jag är förtjust i Calvados
Det finns ju ingen reglering när det kommer till framställning av rom som det gör i whiskybranschen. Upplever du det som ett problem?
Det är ett stort problem! Endast Martinique ha en AOP för rom, övriga rom världen gör oftast enligt lokal tradition. Största problemet är extra socker tillsats
När det står att en rom är 24 år gammal, vad säger det egentligen? Är det den yngsta beståndsdelen som det är när det gäller whisky?
Det beror på vart rommen kommer ifrån. På de flesta gamla engelska kolonier som Jamaica, Barbados och Guyana är det oftast den yngsta beståndsdelen. I spansk talande Sydamerika och spansk talande Karibien kan det vara den äldsta beståndsdelen men ingen ”äkta” rom smakar bra om den är 24 år gammal utan massa extra socker
Rom kan ju både destilleras i kolonnpanna eller i en potstill. Vad föredrar du?
Det beror på användningen. Jag föredrar kolonn som en aperitif eller ”everyday rom” och potstill som avec med en god bit mörk kvalitets choklad.
Rom framställs av sockerrörssaft eller melass. Hur påverkar de olika grunderna smaken?
Rom på sockerrörssaft ger mera råvarukaraktär medan melass är en mera industriell standard
Vilka är de vanligaste stilarna av rom? Vad vi förstår så finns det Fransk, Brittisk och Spansk stil. Vad är skillnaderna mellan dessa?
Franska stilen/Rhum har mera råvarukaraktär oftast Single sugarcane och även Vintage. De flesta lagras på limousine ek
Brittiska stilen/Rum med bredare stil från lätt till fyllig aning rökig och oftast äldre med mycket bourbon
Spanska stilen/Ron sötare mera desset/likör smak. Blandas oftast i Solera och lagras på Sherry fat
Du har skrivit en bok om rom och choklad. Har du några fler böcker på gång?
Jo det har jag. Jag har även hjälpt Micheal Jamais i sin bok om sprit
Finns det bra kombinationer på rom och mat?
Bästa kombinationer är faktiskt lagrad rom med mörk kvalitets choklad båda har väldigt mycket gemensamt.
Ge oss fem riktigt bra tips på rom som vi kan få tag på i Sverige?
Rhum JM från Martinique
El Dorado Reserve 15yrs, Guyana
Doorlys Port Finish 9år, Barbados
Diplomatico Exklusiva Reserva, Venezuela
Barbancourt 15 yrs, Haiti
Hur tycker du att man ska dricka rom?
Ren i mina Cane Tulip Romglas
Många som gillar whisky kan tycka att rom är för sött. Finns det någon rom du kan rekommendera för dessa personer?
Rom är en söckerrörsdestillat så sötma kommer alltid att finnas. Är man whisky drickare skulle jag rekommendera Jamiaca rom eller vissa Martinique
Vi upplever just nu en stor Boom när det gäller rom i Sverige. Hur ser du på detta faktum?
Jag har jobbat med rom i Sverige i 17 år och intresset ökar hela tiden. Svenskar reser längre bort och Karibien är hett just nu. Man provar mycket rom på plats och vill ha samma produkter hemma. Glöm inte att rom har en mycket bredare kundkrets än whisky. Många unga tjejer och kvinnor gillar rom pga sötman
Om du skulle ha en rom-provning för 3 valfria personer, vilka skulle du välja och varför? (Levande eller döda)
Tore Wretman – han är ett geni
Bob Marley – produkt av kolonialism och ”rom”
Kofi Annan – världsperson
Har du något rom-råd att delge våra läsare?
Undvik den nya trenden som är ”private Brands” – prova istället rom som har äkta rötter i rommens värld
Vill du bekanta dig mer med Duane Dove och hans verksamhet, rekommenderar vi varmt denna sida: http://smallislandchocolates.com
5 tankar på “Duane Dove – Romexpert med rötter i Tobago”