Vi fortsätter vår vandring bland svenska whiskybloggare. Vi fick en trevlig intervju med Fredrik Larsson som driver den trevliga bloggen Whiskyarkivet (länk). Fredrik berättar att han försöker hitta upplevelser och bra whisky som kanske inte alla har provat och skriva om dem utifrån ett personligt perspektiv. Passa på att lära känna denna trevliga man.
Hej, vem är Fredrik Larsson egentligen?
Hej! Jag är en ganska så alldaglig man med ett stort whiskyintresse. Fru och tre barn. Jag är i grund och botten kock och har jobbat med mat och dryck hela livet. Jag brinner för smaker och allra helst mat och dryck i kombination.
Whiskyintresset tog fart i början av 2000-talet och har sedan dess bara ökat. Många skulle kalla mig nördig men jag själv kallar mig nog hellre glad entusiast.
Kan du berätta om ditt ”halleluja”-moment när du upptäckte whisky?
Jag har nog inget spikat tillfälle för det, men i och med en resa till Islay 2002 så var jag fast på riktigt. Innan dess hade jag utforskat en del inom whisky och tyckte att Laphroaig var ett rökigt helvete och att Auchentoshan var riktigt gott vill jag minnas.
Det är märkligt hur man kan ändra sig 😉
Bloggen Whiskyarkivet tycker vi är väldigt trevlig och informativ. Hur och varför startade du den och började blogga?
Jag har drivit ett par hemsidor innan, både med fokus på whisky och med fokus på de flesta alkoholhaltiga drycker. Dessa projekt blev dock lite övermäktiga att sköta och jag var väldigt beroende av hjälp från andra.
Whiskyarkivet kom till främst för min egen skull, för att fokusera på enbart whisky och för att faktiskt börja skriva ner intryck och åsikter om favoritdrycken på ett rakt och ärligt sätt. Hittills har det blivit mycket recensioner av sådant jag gillar men jag hoppas kunna djupdyka i ämnen där jag kanske har en avig åsikt som kan skapa lite debatt framöver.
Varför tror du att den blivit så populär på så kort tid?
Kanske kan det bero på att jag inte fokuserar på att skriva om eller recensera det alla andra gör för stunden. Jag försöker hitta upplevelser och bra whisky som kanske inte alla har provat och skriva om dem utifrån ett personligt perspektiv.
Du har ju en väl utvecklad doft och smak förmåga. Vart kommer det ifrån?
Vem har sagt det, haha 🙂
Skämt åsido, det beror nog på min bakgrund som kock och mitt stora intresse för smak. Referensbiblioteket byggs lätt på om man jobbar med mycket olika råvaror och att skapa smakupplevelser dagligen.
Med din bakgrund som kock, tror du att du har en fördel av det när det gäller att analysera en whisky?
Bollar tillbaka lite till svaret på förra frågan. Ja, det tror jag absolut eftersom det är just doft och smak som är en kocks redskap för att laga bra mat.
Jag försöker dock hålla mina tasting notes ganska enkla och lätta att ta till sig. Less is more 🙂
Kan du med den bakgrunden ge oss några bra förslag på whisky och mat som passar ihop?
Oj, den är svår. Whisky och mat är en relativt svår kombo som kräver en del experimenterande. Jag var tillsammans med min kompanjon med i Diageo Classic Malts Challenge 2012 där det gällde att skapa en trerätters meny tillsammans med Diageos malter.
I den tävlingen fick jag nog på riktigt upp ögonen för hur svårt det är med whisky och mat. Det är däremot väldigt skoj. Några roliga saker som funkar bra ihop är om man gör glass på riktigt rökig whisky, marinerar parmesanost i en sherrytung cask strength eller gravar lax med en rökbomb.
Hur går du till väga när du ska prova en whisky inför en recension?
Det beror lite på hur mycket jag har av whiskyn. Är det ett prov på en eller två cl så stolpar jag ner intrycken grovt, sitter ganska länge med den och försöker få flera infallsvinklar från den lilla mängden.
Har jag mycket så provar jag gärna två eller tre gånger innan jag skriver ner mina tankar. Upplevelsen beror mycket på dagsformen.
Ett bra tips är också att smaka inomhus och sen smaka igen och gå ut och dra ett djupt andetag. Temperaturskillnaden och frisk luft gör underverk för smak och doft. Prova får ni se.
Läste att du besökt Islay ett flertal tillfällen, vad är så speciellt med Islay?
Det stämmer, jag var där första gången 2002 och sedan dess har det väl blivit en åtta gånger till om jag minns rätt. Det som är speciellt med Islay är allt. Platsen, destillerierna, storslagen natur, människorna, stämningen.
Det infinner sig verkligen ett lugn när man landar. Man längtar tillbaka varenda gång 🙂
Du blev ju tilldelad Gordon & MacPhail Scholarship 2012. Kan du berätta om det?
Ja, det var en glad överraskning minst sagt. En väldigt trevlig resa som gjordes tillsammans med Maja på Bishops Gustav i Malmö och Kurre som då jobbade på Viking Line. Vi hade några fantastiska dagar i Skottland och vi fick prova på att arbeta på Benromach Distillery under en dag.
Jag skrev ett inlägg om det på Whiskyarkivet, http://www.whiskyarkivet.se/resor/gordon-macphail-scholarship-19-23-maj-2013/
Varför tror du att whiskyintresset ökar så kraftigt bland kvinnor?
Bra fråga! Jag vet inte riktigt men det är väldigt trevligt att fler får upp ögonen för detta underbara destillat. När jag håller provningar för företag och grupper som inte har ett gemensamt whiskyintresse, är det väldigt många kvinnor i dessa sammanhang som fastnar för whisky, speciellt rökig whisky.
Hur ser du på att fler destillerier börjar överge åldersbestämning på sina releaser?
Ja du, jag jobbar på ett blogginlägg på just detta ämne, men jag kan väl övergripande säga att jag tycker det är synd. Visst, är whiskyn god så är den, men i dagens samhälle vill vi ha så pass mycket transparens att vi vet vad som är i flaskan, även om det “bara” är 7 år gammalt.
Samtidigt förstår jag att det kanske blir farligt att skriva ut en ålder som är ganska ung när konsumenten är van vid 12-årig whisky från ett visst destilleri. Knepigt minst sagt.
Om du fick bjuda in 3 valfria personer till en privat provning, vilka skulle du välja och varför? (Levande eller döda)
Oj, kul fråga. Hmmm… jag tror jag skulle välja Winston Churchill. En whiskydrickare med rätt så mycket att berätta om jag får gissa.
Sen skulle nog Serge Valentin få komma. En herre som har koll på och har provat det mesta. Som tredje person hade jag bjudit in min fru som också uppskattar whisky väldigt mycket, dock är tillfällena då vi kan sitta ner och prova tillsammans väldigt få.
Om du fick sätta ihop en provning för oss övriga whiskybloggare, vilka fem sorter skulle det finnas på bordet och varför?
Haha, ja det skulle ni bra gärna vilja veta va? En sådan provning hade varit tokblind. Alltid spännande att se vad människor egentligen tycker om innehållet i glaset.
Det är ingen hemlighet att något hade varit från Islay men jag hade nog smugit med något udda som rynkade pannorna hos er andra också. Frågan är då bara, när kommer ni?
Har du några planer på att utveckla ditt stora whiskyintresse ytterligare, i så fall hur?
Jag försöker ständigt att utvecklas. Det är ett pågående arbete som det så fint heter.
Det blir troligtvis fler Skottlandsresor inom kort, framförallt till områden där jag inte redan har varit.
Till sist, kan du ge våra läsare något/några whiskyråd
Njut och ha kul! Det är det whisky handlar om.
Tidigare intervjuer med whiskybloggare (klicka på namnen för länkning):
Frida Birkehede – Änglarnas Andel
David Tjeder – Tjeders Whisky
Johan Borgemo – Whiskynörden
Fredrik Strömberg – Veckans Fredagswhisky
1 tanke på “Fredrik Larsson – Whiskyarkivet”