Johan Thorslund, som driver företaget Thorslundkagge, blev känd inom whiskykretsar när han hamnade i bråk med Mackmyra eftersom han menade att de körde med falsk marknadsföring i och med att de bytte namn på första utgåvan till Svensk Ek i april 2015. Detta har lett till att Mackmyra nu tagit hjälp av jurister i sin kamp mot Johans företag.
Vi har träffat Johan vid ett par tillfällen och imponerats av hans kunskap om trä och tunnbinderi. Vi kontaktade honom för att höra hans story om dispyten med Mackmyra och hur han ser på sitt företag och sin framtid. Bland annat berättar han i intervjun om sitt experiment med lagring av whisky på tunnor med olika rostningsgrad.
Hej Johan, presentera dig och ditt företag Thorslundkagge.
Tunnbindarmästare sedan 1997. Driver företaget Thorslundkagge. Har egentligen inte gjort annat än trätunnor sedan 1988. Jag gick ur gymnasiet 1991 och startade då företaget.
Hur stor del av er produktion går till export utomlands?
Under 2015 så var det lite drygt 10 % av produkter för lagring av dryck som gick på export. Dock så gör vi ju andra produkter så det är ju inte 10 % av all vår produktion.
Vilken är din största kund i Sverige kontra utlandet?
2015 var Box destilleri största kund. Utlandskunden är en kund som inte gått ut med att de har ett samarbete med oss. Box är en stimulerande kund att jobba med, speciellt Roger som triggar oss att utvecklas.
Hur stor del av er produktion av tunnor går till Whisky?
Av trätunnor för dryckeslagring så går ca 90 % till whisky.
Hur lång livstid har ett ekfat? Kan man på något sätt förlänga det?
Det beror på vad man vill få ut av det. Om man ser till träaspekten så håller en tunna över 100 år. Smakmässigt ger jag mig inte in på. Men man kan ju se det som en tepåse. Ju längre man använder den desto mindre smak ger tunnan.
Vad är skillnaden mellan europeisk ek och amerikansk ek?
Huvudskillnaden är cellstrukturen i träet. Amerikansk ek är något lättare att få tät, även om man kan misslyckas med en sådan också. Europeisk ek är lite svårare beroende på fibrerna i träet.
Hur ser du på lagringsmiljö, med tanke på att vissa destillerier lagrar under jord medan andra ovan?
Det är olika skolor där. När man lagrar ovan jord så blir det ju större tryckförändringar i tunnan. Lagrar man under jord så blir det en högre luftfuktighet som påverkar tunnorna. Vi tillverkar våra tunnor med marginal för att klara påfrestningarna i båda miljöerna.
Vi skulle gärna vilja höra med dina ord hur konflikten med Mackmyra och den Svenska eken startade och hur den fortgått.
I mars i fjol fick jag veta om namnbytet på första utgåvan till Svensk ek. Jag protesterade då jag tycker att det är vilseledande att kalla någonting för Svensk ek då det inte är 100 % av innehållet som lagrats på Svensk ek. Dock så lyssnade inte Mackmyra på mina protester. Jag tolkar det som att jag tydligen inte är en viktig leverantör till dem. 24 april släpptes produkten med namnet Svensk ek. Jag gick då ut i pressen och kallade det för en whiskyskandal. Mackmyra använder nu jurister för att tvinga oss att leverera de fat som de har kontrakt på. Då det gäller den Svenska eken så är det som kvarstår nu en del tunnor i svensk ek och en hel del tunnor med bottnarna i svensk ek. eller 1 juli 2017, vilket som infaller först. Jag har nekat att fortsätta binda om bourbonfat till dem. Numera är det bara Svenska ekfat. Visingsöek har jag dock levererat allt enligt kontrakt så det är numera avklarat.
Berätta om ditt eget experiment med lagring av whisky på tunnor med olika rostningsgrader.
Jag har köpt ett destillat i Skottland. Från Speysideregionen och lagrar det på 25, 100, och 225-liters fat. Faten har olika rostningsgrader lätt, medium hårt och kolat.
Tanken med det hela är att vi vill utveckla företaget. Vi vill hjälpa kunder att välja rätt fat med det här experimentet. Vi är uppe i fyra och halvt år nu. De mindre 25-litersfaten är tappad på flaska men de större faten lagras vidare.
Kan du ge oss dina topp fem favoritwhiskies?
För mig är whisky en helhetsupplevelse. Det handlar lika mycket om känslan och historien kring produkten. Jag vill gilla en Whisky innan jag öppnar flaskan. Det som ger mig den härligaste känslan idag är fat av Svensk ek som ligger hos Box destilleri. Roger Melander har här verkligen utmanat oss. Jag har dock inte smakat något som lagrats färdigt än.
Tidigare topp på listan var Mackmyra privus 1 Tunnbindarmästarens val. Det var ju 100 % svensk ek i den utgåvan. Annars är det när mina fat är inblandade på något sätt.
Har du något whiskyråd till våra läsare?
Det viktigaste är inte vilken whisky man dricker. Det viktigaste är vad den lagrats på. Självklart hoppas jag att din whisky lagrats på en Thorslundkagge.
Till sist: Något du vill tillägga?
Vi utvecklar vår verksamhet som ett besöksmål. Målet är att man ska ha möjlighet att smaka på drycker som lagrats på en Thorslundkagge när man besöker oss. Att man ska kunna gå en rundtur. Känna på tunnorna, se hur de binds och när de rostas eller kolas och slutligen smaka på resultatet.
Konflikten mellan Thorslund och Mackmyra är en orsak till att det ALDRIG hamnar en Mackmyra-flaska på min hylla. Och det finns fler orsaker…
Ja, det var verkligen en fadäs av MM…
Ett citat från Johan i texten ovan som jag verkligen tycker om… “Jag vill gilla whiskyn innan jag öppnar flaskan”. Så känner jag också. Jag lägger oftast ganska mycket tid när jag väljer vad jag ska köpa och man har på något sätt byggt upp ett positivt förhållande till det som finns i flaskan redan innan man har öppnat den.