Ett av speysides mer okända destillerier är Kininvie som ägs av William Grants & Sons. Dess uppgift har sedan invigningen 1990 uteslutande varit att producera maltwhisky till deras blends. Destilleriet i sig är ett plåtskjul lite undangömt i en skogsdunge i närheten av Balvenie som också ägs av Grants. Endast två gånger tidigare har det varit möjligt att smaka Kininvie som en singel malt; 2006 och 2008, då under namnet Hazelwood och i mycket begränsade upplagor. Numera kan vi faktiskt få tag på Kininvie, även om det är i halvbuteljer och ganska så saftiga i pris. Av den 25-åriga Kininvie som släpptes den 28 januari i Sverige till det blygsamma priset av 4950 kr finns det, när jag skriver detta, endast ett fåtal buteljer kvar av. Vill man smaka Kininvie så kan man istället söka en 17-åring som finns i travel retail utbudet.
Vid mitt senaste besök i Skottland, inbjuden av Ailsa Bay i samband med en pressträff, hade jag förmånen att få delta i en Kininvie provning som leddes av William Grants & Sons global whisky expert Kevin Abrook. Jag ska här försöka redogöra mina intryck av denna doldis bland whiskies från Speyside.
Kevin berättade att Kininvie är ett eget destilleri och ingenting annat. Jäsningen sker hos Balvenie i kar som är avsedda för Kininvie. Jästiden är relativt kort med sina 50-60 timmar. Detta för att få fram en blommig karraktär som man vill att Kininvie ska ha. Bra saker ska komma i små paket sa Kevin, därför säljer man endast Kininvie i halvbuteljer.
Glas 1. 2007. First fill bourbon. 61,7%
Doft: Blommor, smör och vanilj. Smågodis, kola, kryddor och citrus. Lite vatten öppnar upp frukter och citrus mer.
Smak: I smaken finner jag peppar, blommor, gräs och vanilj. Eftersmaken är förvånansvärt lång för att vara en så pass ung whisky. Efter en andra vattning så lugnar den ner sig en aning för att sedan smyga sig på en med en enorm kryddighet.
Glas 2. 1996. First fill bourbon. 51.1%
Doft: Söt honung, banan, citrus och blommor. En härlig vaniljton blandat med hö, gräs, kola och tropiska frukter.
Smak: En attack av kryddor till en början. När kryddorna har lugnat ner sig så sköljer den dig med en underbar blommighet toppad med vanilj, gräs, hö och en smörig choklad-topping. En lång eftersmak av peppar, citrus och blommor. I bakgrunden mullrar en behaglig ekbeska på lagomt avstånd.
Glas 3. 17YO batch 1. Global travel. 80% bourbonfat. 20% sherryfat. 42.8%
Doft: En ljuvlig blommighet med en härlig citruston. Smör, apelsin och en trevlig fruktighet kokar förbi. I bakgrunden kan jag känna subtila russintoner och kanske en svag doft av choklad.
Smak: Vanilj, kola och söta småkarameller. Honung och färsk frukt. Russin och choklad. En torr härlig eftersmak som ligger kvar länge och domineras av blommor, smör och russin.
Glas 4. 23YO. Husstil. 80% bourbonfat. 20% sherryfat. 42.6%
Doft: Exotiska frukter och banan som gifter sig med blommor. Här finns även en parfymighet och en slags krämig maltighet. Efter ett tag kommer en tydlig citruston. Doftar ljuvligt.
Smak: Smör, blommor och inlagda frukter. Vanilj med en touch kola och apelsiner. Det är en härligt frisk smak. Eftersmaken domineras av blommor och smör. Eken finns hela tiden närvarande utan att ta överhand. Detta är mycket bra.
Glas 5. 4 juli 1990. 25YO. First drops first fill bourbon singel cask. 52.3%.
Doft: En härlig söt och vaniljig blommighet. Honung och kola. En doft av nyklippt gräsmatta och halm från en lada. Ekbeskan finns närvarande i bakgrunden. Detta doftar respekt och mognad.
Smak: Till en början peppar och vanilj. Detta övergår snart i en härlig blommighet som efter en stund övergår i gräs. Söta citrustoner dansar in och med sig har de apelsiner. Detta är jävligt bra. Eftersmaken vill aldrig ta slut. Peppar, ek och blommor ligger kvar på tungan länge.
Glas 6. Sep 1990. 100% first fill oloroso sherry. 57.6%
Doft: Kraftiga toner av russin, choklad och apelsiner. Allt som man förknippar med en sherrybomb finns här. Kanel, lim och torkade frukter i massor. Detta är en sherrybomb i GlenDronach klass. Det som dock saknas är blommigheten, den är som bortblåst!
Smak: Syltiga mustiga ljuvliga sherrytoner. Söta torkade frukter med kanel, choklad och nötter på. Det är allt du vill att en sherrydräpare ska vara. Den är ljuvlig!
Det var verkligen en förmån att få närvara vi den här provningen då Kininvie är en exkusiv whisky med en dyr prislapp. Det sista glaset i provningen kommer aldrig att komma ut på marknaden då 100 % sherry förintar den blommiga karaktären hos Kininvie. De tunga sherryfaten dränker Kininvies blommighet totalt när de tar för mycket plats.
Husstilen hos Kininvie kommer hädanefter vara 80% bourbonfat och 20% sherryfat för man vill att blommigheten ska dominera. Om ni får chansen att prova Kininvie eller springer på 17-åringen på taxfree så tycker jag att ni ska ta chansen att prova denna undangömda juvel. För en juvel till whisky är den. De flesta av er kanske redan smakat den utan att ni vet om det då Kininvie är en av ingredienserna i Monkey Shoulder. Då tillsammans med Glenfiddich och Balvenie.
/Anders ”Beppe” Bergström