Så var det dags att avrunda vår Laphroaig-vecka. Vi inledde den med en mycket intressant intervju med Master Distiller, John Campbell, som berättade om sin väg till det välkända destilleriet på Islay. Sedan har vi recenserat följande whisky i nämnd ordning: Laphroaig Select, Laphroaig 10YO, Laphroaig Quarter Cask och Laphroaig Triple Wood.
Sist ut är Laphroaig Lore, som John Campbell sa så här om:
“4 main flavours were created in Lore. We are looking to show what makes Laphroaig richer than all other whisky’s and the main characteristics we have already discussed. So we want peaty, fruity, floral and dry so I have added 6 different whiskys together to create this recipe. For Fruity I used 21 year old bourbons and 10 year old fully matured oloroso hogshead liquids, for Peaty I used 8 year old first fill bourbons (my favourite age of Laphroaig), for floral I used 8 year old Bourbons double matured into virgin European oak for 3 years and for the dry I used Laphroaig new spirit fully matured in quarter casks for 9 years (soo dry!!) and last liquid is a 15 year old liquid to add cask oils for depth of flavour.”
Laphroaig Lore är buteljerad till utmärkta 48% ABV och är en NAS. Den finns tyvärr inte att köpa via Systembolaget ännu, utan den släpps den 2 september, men finns att beställa på nätet, till exempel här.
Vi vill dessutom passa på att tacka Edrington Sverige för att ni gjorde denna Laphroaig-vecka möjlig. Tack!!
Doft
Beppe: En ganska komplex och balanserad doft. Rök, tjära och ek finns närvarande. Det är en ganska pigg whisky. Finns mycket kola och vanilj i den här. Frukt, bär och lakritsrot känner jag också. Gräs, blommor och mossa. En härlig brasa vid havet. I glöden grillar man fisk. Vågorna slår från havet och man känner sältan och tången i luften. När glaset är tomt tycker jag mig känna en ton av persika från det.
Kent: Hur ska jag förklara detta? Fräscht, skarpt, tätt. Tunga inslag av kryddad frukt, äpple, kola och mörk godis. Lätta toner av ek, vanilj, torkade jordgubbar, saltat smör och jod. Salt, rök, torv, eukalyptus, rök fisk, jord… Varje sniff är ett nytt lager… Och så fortsätter det. Like!
Smak
Beppe: Den obligatoriska röken och tjäran finns givetvis närvarande. Även här har vi en pigg whisky där smakerna vågar ta plats. Svartpeppar och chili. Aska och gröna äpplen. Kola och vanilj. Blommor och gräs. Att det finns ungwhisky i mixen är tydligt men det skänker bara en charmighet till den. Det är en ganska torr whisky och eftersmaken ligger kvar ett tag. Lakrits, äpplen och en askig rökighet finns i eftersmaken. Helt klart en trevlig whisky.
Kent: Upplever den mörkare, tyngre och fetare än i doften. Dock är den precis lika balanserad och dynamisk. Här är det rökig torv, kryddade frukter, trädgårdsfrukter, honung, rökt kött, torkad mörk frukt, malt, kakao, salt och mörka godisar. Allt lite mörkare och lite djupare än de övriga vi provat denna vecka. Precis som i doften ger varje klunk något nytt att analysera. Eftersmaken är lång, lång, lång och kommer i vågor med torv, krydda, frukt, honung, torkade mörka frukter och ek.
Betyg
Beppe: Att det här är en bra whisky tycker jag inte att det är något snack om. Den är komplex, mångfacetterad och har ett härligt djup. Frågan är dock om det är en 900kr bra whisky. Det är upp till var och en att bestämma själv. Jag är dock lite tveksam till det. Själv skulle jag nog köpa en Triple Wood för 539kr istället. Betyg: 7.0
Kent: Laphroaig Lore är en riktigt bra whisky. Det är en djup och utmanande whisky som man kan gå tillbaka till gång efter gång och hitta nya och intressanta dofter och smaker. En stor komplex whisky, som samtidigt bär en känsla av balans. NAS – visst, men jäklar vilken NAS! Betyg: 7.8
För att komma till Betygslistan, klicka här.