Med glädje kan vi idag bjuda på en intervju med en verklig pionjär när det gäller whiskykulturen i Sverige, Mikael Lundén. Denne karismatiske whisky-personlighet startade sin långa karriär med att utbilda och lära oss svenskar om vad whisky egentligen är och kanske är det tack vare honom och andra pionjärer som Sverige är ett land med otroligt kunniga människor när det kommer till whisky.
Vi kontaktade Mikael för att höra hans whiskyhistoria. Det blev ett samtal med mycket skratt och där vi imponerades av hans otroliga bakgrund.
Hej Mikael! Hur kom du in i whiskybranschen?
Jag började i restaurangbranschen, närmare bestämt på passagerar-färjan “M/S Kronprins Carl Gustaf” som trafikerade Malmö och Travemünde. Jag fick ett sommar-jobb genom en kusin till min pappa. Att preppa baren med allt vad det innebär innan barpersonalen kom in på kvällen, blev min huvud-syssla. Förberedning av allt – hand-pressa olika juicer, fixa is, picka bär, koka sockerlag, fylla på med spritflaskor från lager, putsa samtliga bar-attiraljer mm. På den tiden så var det cocktails och drinkar som gällde. Jag gillade verkligen detta, en vuxen-värld som man kom in i, en spännande värld och jag jobbade där under många år, under studietiden. Lite lustigt att mitt smeknamn på den båten blev Johnnie Walker:)
För pengarna jag tjänade och sparade på det jobbet så kunde jag köpa min första bil. En röd Volvo P 1800 med skinnklädsel! Efter studier fortsatte jag inom barlivet och jobbade bland annat på den renommerade krogen Primeur i Malmö, som Barchef på Etagé i Malmö innan jag styrde stegen mot Göteborg och blev Restaurang- och Barchef på Gothia Hotel under slutet av 80-talet.
När väcktes ditt intresse för whisky?
Jag började jobba åt Per Jacobsson Trading sent 80-tal som bland annat representerade Highland Distillers portfölj med The Famous Grouse, Highland Park, The Macallan, Tamdhu, Glenglassaugh, Glenturret, Bunnahabhain och Glenrothes. Jag tillbringade då en vecka i Skottland och kände att det här är någonting speciellt. Det blev som att ”födas-på-nytt”! Alla dessa historier, dessa dofter, destillerier och underbara människor fick mig fullständigt knockad! Jag kände att detta får inte gå spårlöst förbi – jag måste ta min nyvunna kunskap vidare, måste utbilda!
The Famous Grouse hade nyligen lanserats på Systembolaget i Sverige och i maj 1990 kom Highland Park 12 YO på Systembolaget. Det var då den femte single malten på hyllorna. Vi var några få i Sverige vid den här tiden som i huvudsak utbildade restaurangpersonal om vad whisky faktiskt är. Anders Gjörling och jag var väl några av de första som insåg vikten av utbildning.
Under den här tiden så vart golfen också folklig i Sverige och folk som gillar golf vill gärna spela i Skottland där det finns whisky…det skottska guldet! Jag medverkade vid otaliga evenemang och mässor, middagar och jaktmässor där jag presenterade The Famous Grouse framförallt. Sedermera blev The Famous Grouse den största blenden i Sverige.
Varför slutade du?
Efter 15 år av resande så behövde jag en förändring! Jag arrenderade Halmstad Golf Restaurang på Tylösand och drev den några år. Suget kom dock tillbaka och 2007 började jag arbeta åt Beam Brands med bland annat Laphroaig och Ardmore. Under den tiden så genomförde vi exempelvis den första webb-casten med Laphroaig, live från Sälen med mig som konferencier. Därefter arbetade jag för Whyte & Mackay med bla Jura och The Dalmore i portföljen. Våren 2013 sökte Diageo en Nordisk Brand Ambassador vilket intresserade mig och så blev det! Idag ansvarar jag för Reserve-portföljen med våra premium-varumärken med bla 29 skottska destillerier.
Känns som att cirkeln är hyggligt sluten med tanke på smeknamnet jag fick när jag sommar-jobbade på ”M/S Kronprins Carl Gustaf”!
Har du några magiska ögonblick när det kommer till whisky?
Det är faktiskt ett flertal då jag arbetat länge inom whisky-industrin. Vid ett besök på Islay promenerade jag in i en bar starx utanför samhället Bowmore. Där upptäckte jag en flaska som såg intressant ut. Jag frågade om jag fick köpa en dram och det visade sig vara ägarens personliga flaska med Bunnahabhain från 1963. Efter en del förhandlande fick jag till slut köpa en dram. Det var en magisk ”Once in a lifetime” upplevelse!
Ett annat tillfälle var när jag jobbade med Highland Park och besökte destilleriet. Jag blev hembjuden till dåvarande destillerichefen George ”Dod” som bjöd då på Highland Park från tidigt 60-tal och framåt. Både George och whiskyn utstrålade sådan värme och kärlek. Det var magiskt. Tyvärr så avled George något år senare.
Jag måste också nämna Drummuir Castle som Diageo har haft som sitt representerings-slott med hela sortimentet på hyllorna. Jag har haft förmånen att besöka slottet ett antal gånger där du i princip kan smaka allt i Diageos sortiment. Brora, Port Ellen – you name it.
Måste väl också nämna tillfället när jag blev invald i Keepers Of The Quaich – ett gyllene ögonblick!
Slutligen: Vilken är det vackraste platsen enligt dig i Skottland?
Orkney är ju otroligt speciellt med sin vikinga-och forntids-historia. Jura tycker jag också är otroligt vackert. Det finns bara ett av allt på Jura: en pub, ett hotell, en kiosk, en tandläkare. Det är en magisk ö. Isle of Skye, där Talisker Distillery är beläget, är dock mitt absoluta resmål! Vackrare kan det inte bli… en magisk ö som naturmässigt skiljer sig från övriga Skottland. Landskapet är otroligt skiftande, berusande vackert och kan förändras på 5 minuter! Den är helt fantastisk…för att inte tala om Whiskyn!
Vi tackar Mikael för denna otroligt trevliga pratstund och hoppas att vi träffas snart igen.
Hej Mikael skulle behöver komma i kontakt med dig
hälsningar
Wolfgang