Oskar Bruno – Hjärnan bakom nya destilleriet i Arboga

Vi på WhiskyTower kontaktade Oskar Bruno som är den som kommer leda uppbyggandet av destilleriet i Arboga och som även kommer vara dess destillerichef. Denne unge Örebroare har många bra och intressanta tankar om hur det nya destilleriet skall arbeta.

 Oskar_BrunoKan du berätta för våra läsare vem Oskar Bruno är som person.
– Jag är en 27-årig (1988) Örebroare, som stort sett hela mitt yrkesliv arbetat med dryck. I grund och botten är jag utbildad elektronikingenjör, men har flera internationella utbildningar inom dryck via Institute of Brewing and Distilling. (Har idag genomfört Fundamentals of Distilling, General Certificate in Distilling, General Certificate in Brewing, samt delar av Diploma in Distilling.) Jag har flera olika erfarenheter från både destilleri- och bryggerivärlden då jag både jobbat på små och stora anläggningar i både Skottland så som i Sverige. Idag är jag delägare i Whisky i Arboga och har sedan start arbetat som projektledare för uppbyggnaden av destilleriet, samt designat de olika processerna i den nya anläggningen.

När och hur började ditt intresse för whisky?
– Mitt intresse för whisky var relativt litet, tills jag inhandlade mig en flaska Benriach Curiositas. Det var den första rökiga whiskyn jag smakat, och därefter ökade intresset. Men det var först när jag började jobba med whiskyproduktion som intresset verkligen tog fart. Jag dök ner i litteratur, letade svar på vad som sker i varje process, och ju mer jag lärde mig, desto fler frågor uppkom, och jag var fast.

Berätta vilka tankar som finns bakom det nya destilleriet i Arboga?
– Tanken med det nya destilleriet är att skapa en anläggning som är kapabel att producera whisky av högsta kvalité, med stor flexibilitet i produktionsprocessen, utan flaskhalsar och på ett effektivt sätt. Detta med hjälp av moderna produktionsmetoder. Anläggningen kommer producer allt från lätta orökta destillat, till tyngre rökigare varianter. Det finns även möjlighet att producera andra typer av destillat än enbart singel malt.

När vi intervjuade Håkan Jarskog så berättade han att ni kommer att ha två olika pannor. Vad är tanken bakom det? 
– Anläggningen kommer likna ett traditionellt destilleri i de första stegen. Vi kommer att mäska i vår Lauter tun och jäsa i våra jäskar. När det kommer till destillering, så delar processen upp sig i två separata produktionsled. Mäsken delas upp mellan två pannpar (pot-stills). Ett pannpar (mäskpanna och spritpanna) kommer vara av lågreflux variant (små knubbiga halsar, likt tex lagavulin) Det andra paret kommer vara av högreflux (längre smalare hals, likt tex glenmorangie) Det gör att vi från en och samma mäsk kan få två skilda destillat, under samma produktionsdag.

Håkan Jarskog berättade även att ni gör produktionen så grön som möjligt och att några av aspekterna blir unika. Kan du utveckla det?
– Vi kommer att återanvända så mycket energi som möjligt inom processen, och på så vis minska utsläppen från destilleriet. Metoderna vi gör detta på är unika för Sverige.

Hur kommer ni att lagra whiskyn och vilka typer av tunnor kommer ni att ha?
– Whiskyn kommer lagras i anslutning till destilleriet i kallager. Vi vill att whiskyn påverkas och präglas av det Svenska klimatet. Vi kommer använda oss av både små- och storfat. Bourbon, sherry och svensk ek är några få typer att nämna.

Kommer ni att erbjuda privatfat?
Vi har inga planer på att sälja fat, förutom att våra aktieägare ska få chansen att äga ett eget fat från sitt destilleri. Möjligtvis senare ett erbjudande till whiskyklubbar i närheten av Arboga.

När i tiden är det planerat byggstart och när planerar ni att destillera de första dropparna?
– Vi planerar att börja bygga till hösten och starta produktionen under första halvan av 2016.

Hur ser du på de nuvarande svenska destillerierna och den whisky de hittills producerat?
– Det är ingen tvekan om att Sverige kan producera whisky av hög kvalité. Av de releaser jag provat har ingen gjort mig besviken. Bredden av produktionsprocesser som vi kan presentera i detta land imponerar mig, då alla anläggningar är unika av sitt slag, vilket har skapat en god bredd av smaker i whiskysverige.

Om du fick chansen att vara destillerichef på ett annat svenskt destilleri, vilket skulle det vara?
– Idag är det svårt att tänka sig något annat än just Whisky i Arbogas destilleri. Det är en anläggning som är skräddarsydd efter mitt tänk kring hur ett destilleri ska vara uppbyggt. Kan jag inte välja det, så vore det ett destilleri där min kunskap kommer till bäst användning.

Till sist: Om du fick ge våra läsare ett whiskyråd, vad skulle det vara?
– Det vore att ta av sig studentmössan och lämna förstoringsglaset hemma. Njut av whiskyn och gör det gärna på nya sätt. Det är inget fel med is en varm sommardag, eller att blanda sig en smaskig Gold Rush.

 

1 tanke på “Oskar Bruno – Hjärnan bakom nya destilleriet i Arboga”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.