Flaskan: Ganska tråkig flaska och etikett som andas alldaglighet.
Doft: En elegant doft av söt citron- och apelsinskal rundat med blommiga toner. Känns lätt och snäll i sin doft. En whisky som inte vill dig något ont – ”snäll” kort och gott.
Smak: Det första som jag spontant tänker på är choklad. Sedan kliver ett stänk av citrus in och möter upp lite malt och mer choklad. En hel del jordiga toner. Relativt kort eftersmak som har definitivt mer sherry än bourbonfatkaraktär. Får även i smaken en känsla av ”snällhet” och ”lenhet”. En alldeles utmärkt nybörjarwhisky.
Betyg: 5.7 poäng. Den är helt enkelt ”God” och i den högre graden i detta poängspann. För priset 399kr för en helflaska är den helt klart prisvärd. Man får en lättdrucken maltwhisky som visserligen inte sticker ut, men som ändå inte gör dig besviken
Om Destilleriet:
Lowlands var förr i tiden fullt av whiskydestillerier men idag återstår bara fem varav Auchentoshan är ett. Grundaren heter Mr Thorne som 1823 kunde njuta av sitt nyetablerade destilleri. Auchentoshan är det enda som till 100% fortfarande använder sig av trippel destillering till skillnad från den vanliga dubbeldestilleringen. Den speciella tekniken ger en lättare whisky utan att den på något sätt blir menlös. Nuvarande ägarna, Morrison Bowmore, har de senaste åren satsat rejält på Auchentoshan single malt och försäljningen har ökat ordentligt, inte minst i Fjärran Östern.
Produktion upphörde under hela andra världskriget, när tyska bomber inriktade sig på Clydes varv och över 1000 människor dödades. För att skydda hamnen gjordes vägen A82, som går förbi destilleriet, om för att se ut som floden. Med hjälp av strategiskt placerade lampor och rekvisita såg vägen verkligen ut som den långa floden Tarmac sett högt uppifrån.
Denna list fungerade, men samtidigt som det skyddade hamnen, satte det Auchentoshan direkt i vägen för bomberna. Endast sju fastigheter i området förblev oskadda, anmärkningsvärt var Auchentoshan var en av dem, även om tre lager och över en miljon liter whisky gick förlorade.
Många böcker på Auchentoshan berättar sagan om att en bomb gjorde en krater så stor att dammen bildades som nu används som en reservoar för destilleriets kylvatten. Detta är dock en fantasifull berättelse från en av destillatörerna från den tiden.