Vi har tidigare recenserat Old Pulteney 12 och 17 (klicka på årsangivelsen för att läsa recension), där vi framförallt hyllade den senare. Nu fullbordar vi Pulteneys portfölj av ålderangiven whisky med att testa destilleriets 21 åring. Old Pulteney 21 YO kostar så pass mycket som 1299 kr på Systembolaget och finns på beställningssortimentet.
Skillnaderna i lagring mellan de två äldsta utgåvorna, är att 17 åringen lagrats till 90 procent på bourbonfat som redan använts för att få mer av den egna smaken och resterande 10 procent från sherryfat. I 21:an är det två tredjedelar från Pulteneys återanvända bourbonfat och resten sherryfat. Dessutom har man använt mestadels oloroso och PX sherryfat från europeisk ek till 17 åringen. För 21 åringen har man istället använt den torrare och skarpare Fino sherryfat av amerikansk ek.
Doft
Kent: Vid första sniffningen upplever jag den tämligen kryddig av ingefära och mynta. Vid en andra sniffning så börjar den öppna upp sig och nu blir det inslag av spannmål, vanilj och läder. Jag vill inte påstå att det är en fruktig whisky, även om det finns nyans av äpple. Den maritima undertonen som är så klassiskt för Old Pulteney finns där i form av sältan tillsammans med tång och sjögräs, men här är den mer som en svag förnimmelse. När den fått luftats och hittat rätt temperatur börjar den explodera i dofter. Nu framträder något krämigt som påminner om grädde tillsammans med kanel, honung och apelsin. En nötighet i form av hackade hasselnötter vill också vara med. Nu kommer även de exotiska frukttonerna och allt backas upp av en svag rök. Mästerligt!
Beppe: En doft som skriker vinlagring. En stram söt doft. Aprikos och päron. Nästan lite söt bourbondoft. Hallon och jordgubbar. Vanilj dryper doften utav, en syltig marmeladig klibbig vaniljighet. I bakgrunden finns kontaktlimmet.
Smak
Kent: Sältan är mer påtaglig i smaken och tillsammans med en läderton och chokladinfluens skapar det en bra grund för övriga smaker. Ekbasen finns på ett tydligt sätt som en påminnelse om att vi nu börjar komma upp i ålder. Kryddigheten finns även till viss del i smaken i form av ingefära och citronskal. Den har en söt ton som inte kommer från frukten utan mer från kola, vanilj och honung. Eftersmaken är inte allt för lång, med maltiga toner tillsammans med peppar, lagerblad och en hint av marsipan. Tyvärr tycker jag inte att smaken lever upp till den mästerliga doften. Jag lämnas med en liten besvikelse efteråt…och faktiskt med en förvåning…
Beppe: Inte lika söt i smak som i doft. Snarare torr. Havssältan finns där som sig bör likaså en ettrig pepprighet. Sjögräs tång och stora delar av det jag förknippar med Pulteney finns inte här. Istället har vi russin och andra torkade frukter som har knuffat undan det maritima inslagen. Ekbeskan finns tydligt närvarande men tar aldrig överhanden. En torr salt sherrylagrad whisky.
Betyg
Kent: Alla för Pulteney typiska element finns här, även om de inte är lika framträdande som i de yngre buteljeringarna. Nu ligger tyngdpunkten istället på söt malt, kryddighet och ekbeska. Jag älskade 17 åringen som hade både en underbar doft och en underbar smak. Här tycker jag visserligen att doften har utvecklats ett steg, men tyvärr har smaken backat rejält i jämförelse med den fyra år yngre brodern. Trodde att den större andelen sherryfat skulle lyfta denna mer än det gör. Kanske beror det på att 21:an är lagrad på andra sorters sherryfat i form av den skarpare och mindre söta Fino Sherry (Amerikansk ek). Den får i a f 7.5 poäng från mig, framför allt för den mästerliga doften.
Beppe: Missförstå mig inte nu men jag är faktiskt lite besviken på Old Pulteney 21yo. Det är på inget sätt en dålig whisky, den är bra. Det som jag har invändningar emot är att det är för mycket sherryfat i mixen. Pulteneys karaktär försvinner i vinfaten. Jag älskar i vanliga fall sherryfatslagrad whisky men i Pulteneys fall så tycker jag att själen går lite förlorad. Jag föredrar 17-åringen alla dagar i veckan då jag upplever att den har en bättre fördelning mellan bourbon och sherryfat. Betyg 7.7
För att komma till Betygslistan, klicka här.
Hej!
Eftersom jag ytterst sällan smakar whisky och annan starksprit,är jag imponerad över hur ni kan förnimma alla smaker!
Men det är spännande att läsa. Kan konstatera att “gammal” inte alltid är bästa köp.
Hej Bengt!
Det är sant att gammal inte alltid är bäst.
När det gäller att känna smaker så är det en övningssak och ett intresse. Ett tips när det kommer till dofter är att passa på att lukta på frukt och grönt när man handlar?