Whiskytower besöker Destillat Stockholm

Den 17-18 februari gästade vi på Whiskytower – Destillat Stockholm – som är en ny och mycket spännande dryckesmässa. Tyvärr hade man lite otur detta första år, då Cinderella Whiskyfair var tvungen att flytta sin whiskymässa till exakt samma helg. Trots detta fick vi uppleva en dryckesmässa som var oerhört trevlig och som har alla förutsättningar att bli riktigt stor. Inte minst med tanke på hur välorganiserat allt var och på grund av att man riktar in sig på enbart destillat. Stanley Wong, mässansvarig, ska ha stort beröm för det utmärkta arrangemanget.

Behöver Sverige ytterligare en dryckesmässa? Vi har de senaste åren sett en stor ökning av olika mässor med inriktning på alkoholhaltiga drycker. Snart har varje större stad i Sverige sin alldeles egna dryckesmässa. Självklart finns det inte underlag för hur många sådana mässor som helst, och kanske ser vi en förskjutning av deltagande till att fler väljer att koncentrera sig på mässor i sitt närområde. Dock kommer vi alltid att ha några mässor som lockar stora skaror av besökare och självklart tillhör Destillat Stockholm en sådan. Fördelen man i denna mässa har är att många av oss som älskar destillerad dryck får en möjlighet att besöka en mässa som är mer specialiserad och på så sätt mer tillgänglig för oss nördar och fantaster.

Årets Destillat Stockholm upplevde vi verkligen mycket givande. Vi fick mer tid att prata med olika utställare och mer tid att diskutera whisky med andra besökare. Dessutom var det en tämligen stor uppslutning av whiskyskribenter/bloggar som tog sig tid att närvara. Som alltid har vi som håller på med att bevaka whiskyvärlden ett speciellt förhållande till varandra. Det är som att vi tillhör en grupp som delar ett gemensamt intresse. Därför var det som alltid glada miner när vi träffades och det blev en hel del kramar och trevliga samtal. Dessutom hade många bloggar/whiskyskribenter först besökt Cinderella för att sedan sluta upp på Destillat Stockholm.

Det som känns extra bra med Destillat Stockholm är givetvis att den ligger centralt i Stockholm endast ett stenkast från centralstationen. Detta borde rimligtvis locka en större skara besökare den 9-10 februari 2018. Vi kommer absolut att försöka komma tillbaka då och vi ser verkligen fram emot att åter få träffa alla underbara utställare och besökare. Tack Stanley för ett ypperligt arrangemang!

Några reflektioner från mässan:

Mystery Speyside 1966, Mosstowie 1979, Longmorn 1990

Bästa whisky
Beppe: Mosstowie 1979 var grym dram som man inte glömmer i första taget. Den 30-åriga Juran vi provade var inte heller dum.

Kent: Jag måste säga att Longmorn från 1990 var en höjdare, men även Mosstowie från 1979 var en upplevelse utöver det vanliga, för att inte prata om Mystery Speyside från 1966…

Smögen Triple

Överraskande whisky
Beppe: Smögens trippeldestillerade är riktigt, riktigt bra. Jag vill också framhålla Danska Braunstein som kokar whisky av grym kvalitet.

Kent: Det största AHA-upplevelsen för mig var absolut Smögens Triple. En fantastisk trippeldestillerad whisky från maestro Pär Caldenby på Smögen!

Beppe snackar whisky med danska Braunstein

Extremaste whiskyn
Beppe: Ultra Whisky från SMWS är utan tvekan något av det mest extrema jag provat i rökväg.

Kent: Håller med om att den sjukt rökiga Bunnan från SMWS var något i hästväg! Om ni besöker dem på någon mässa, så passa på att prova deras ”Ultra Whisky”.

Kent pratar whisky med Pär Caldenby från Smögen

Största besvikelsen
Beppe: Mackmyra moment 12, Sveriges första whisky på 12YO som jag hade förhoppningar på levde tyvärr inte upp till dem. Den känns inte mogen trots sina 12 år på fat och personligen gillade jag moment16 bättre.

Kent: Tyvärr tycker jag inte att Mackmyras nysläppta 12 åring levde upp till mina förväntningar. Doftmässigt var den helt okej, men i smak slogs jag återigen över att den inte känns ”klar”. Den smakar betydligt yngre och med mer new make-känsla än vad man kan förvänta av en 12 åring…

Bloggar gäng – Martin “MartinsMalts”, Kent “WT”, Patrik “Tastenote”, Beppe “WT” och Roland “Tastenote”

Roligaste mötet
Beppe: Alla grymt trevliga bloggare är alltid roligt att träffa. James Wills från Kilchoman var en trevlig bekantskap.

Kent: De härliga killarna från Tastenote. Man kan inte annat än älska dessa underbara whiskykonnässörer. Roland och Patrik, älskar er! Måste också nämna Fredrik från Veckans Fredagswhisky – goare kille kan man inte hitta!

Carl Lönndahl från WhiskyABC

Nya bekantskaper
Beppe: Mycket trevligt att träffa Annelie (Sinnen och Nyanser) och Jonas som är årets stipendiater för Allt Om Whisky.

Kent: Den mycket trevlige Martin Ahlqvist som skriver på Martins Malts och som jag verkligen gillade. Sen måste jag nämna Carl Lönndahl från WhiskyABC som vi fick en pratstund med. Jäklar vad du är duktig bakom en mick!

Jura 30 YO

Till sist: Nu siktar vi mot nästa mässa som blir Malt Mat & Destillat i Stockholm helgen 31 mars – 1 april.

Väl mött där whiskyälskare!

2 tankar på “Whiskytower besöker Destillat Stockholm”

  1. Great reportage. Nice friendly comments, with suggestions for improvements. I am glad you discuss whether Sweden needs more. And yes, those blogging-types are good people, I agree there. You should also maybe discuss whisky only fairs (like Linkoping, which to me is a gem of a fair – though I notice rum is seeping in under the door a bit…), then distillate fairs, then the typical beer and whisky fairs (eg. Uppsala, the week after, and shortly the big one in the first half of the years, Goteborg. And you should also discuss why all this is always in January and February as well. OK, Goteborg is usually late March / early April. But why Cindarella, Linkoping, Destillat, Uppsala and others are in Jan, Feb. Is there a case for “spreading them out a bit” – if the organisers co-operated it would be to everyone’s advantage in the end. It is nice to have choice of style, location etc, but not all fairs will prosper equally. In the end, it is the distillers, the whisky makers, who need to decide what they will spend on these activities, for the gains made. My final comment is maybe to make a few changes to encourage younger less “experienced” whisky-heads to visit and get into the wonderful world of whiskies.

    Svara
    • Hi El Gold!
      Thx for your nice and very interesting comments! I certainly agree that we need to have a discussion about the increasing amount of fairs. This is something I take with me for consideration and hopefully can write about in the nearest future. As you say: why all this is always in January and February? That’s a good question. Your comment on how to reach out to younger and less experienced people is very interesting.
      Thx again mhath!
      /Kent

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.