Bo Andersson är nog mest känd för sin kunskap om bilar och som sitt alter ego “Bosse Bildoktorn”. Det många kanske inte vet är att han kallar sig Anglofil och har ett stort intresse för Storbritannien och whisky. Han håller bland annat whiskyprovningar och har skrivit två böcker om whisky. Vi kontaktade honom för en intervju och som alltid bjuder han på sig själv.
Hej Bosse. De flesta känner nog till dig som ”Bildoktorn” men hur skulle du presentera dig för Whiskytowers läsare?
Precis om Karlsson på taket är jag ”en vacker och genomklok och lagom tjock man i sina bästa år”.
Hur började ditt stora intresse för whisky?
Mitt första doftminne av whisky är när jag som åttaåring tittar på Hylands hörna tillsammans med mamma och pappa. De drack 4 cl Standard Selection varje lördagskväll. Det var en billig härtappad blended skotte. De hade inte råd med något annat. Hur som helst blev jag förförd av doften och när jag blev nog gammal köpte och drack jag själv all möjlig whisky. Min fäbless för skotsk whisky uppstod 1975, när polaren Lasse och jag for runt i Skottland under tre veckor, på jakt efter den perfekta whiskyn. Vi hittade den inte då och vi har ännu inte hittat den, men vi lärde oss uppskatta single malt och att hälla vatten i whiskyn.
Är du medlem i någon whiskyklubb eller något whiskysällskap?
Precis som Groucho Marx anser jag att “jag vill inte vara med i en klubb som kan acceptera sådana som mig som medlemmar.”
Berätta om de böcker du skrivit om whisky och whiskyresor?
Min reseguide till Skottland och dess whisky baserades på 35 års forskningsresor och med tanke hur mycket pengar jag lagt ut på whisky under de åren är boken otroligt billig.
Den svenska boken har inte kostat mig lika mycket eftersom det inte fanns så mycket färdig svensk whisky när boken skrevs. Å andra sidan innehåller boken även en massa kapitel om Sveriges bästa whiskybarer.
Du beskriver dig ibland som ”anglofil”. Vad menar du med det?
Jag vet inte själv hur jag blev så förtjust i det brittiska. Men jag charmades tidigt av det brittiska. Dels litteraturen, typ Enid Blyton, P.G. Woodhouse, Charles Dickens, Agatha Christie, Conan Doyle, Kipling samt Bentleyägaren Gunnar Friberg och hans krönikor i Teknikens Värld. Dels bilarna som min morbrors Triumph Mayflower (såg ut som en förkrympt Rolls-Royce) och de brittiska bilar min kusins man körde (allt från Jaguar till Morris Minor). Dels alla fantastiska människor och deras härliga humor som jag mött under resorna i England, Skottland och Wales.
Är du lika ”nördig” när det kommer till whisky som när det gäller bilar?
Jo, jag kan uppskatta en Lexus lika mycket som en japansk whisky, men bara när jag blir bjuden på en åktur eller ett glas. När jag själv köper bil eller whisky så blir det antingen svenskt eller brittiskt.
Vad är det som är så speciellt med whisky enligt dig?
Dels smaken, dels att whiskyintresset ger mig en ursäkt för att åka till Storbritannien.
Du är nog mest känd för ditt stora bilintresse. Vilken whisky skulle du jämföra följande bilar med?
Aston Martin DB4 GT Zagato:
En 50 år gammal Springbank – en unik produkt som alla vill ha, men ett litet fåtal har tillgång till.
Jaguar XJ12:
En 18 årig Springbank – en fantastisk produkt som alla har råd med, om hen väljer bort något annat.
Land Rover Defender:
En 16 årig Glen Moray – En pålitlig och prisvärd vän som inte sviker någon.
Volvo 145:
Famous Grouse – Inget att skryta med, men helt OK i alla väder.
Om några av våra läsare funderar på att göra en whiskyresa för första gången, vad tycker du att de inte får missa?
Det är just detta mina whiskyböcker handlar om. Alltså: Köp mina whiskyböcker, där hittar du svaren.
Du har ju även ett stort matintresse. Kan du ge oss någon favoritkombination av whisky och mat?
Haggis funkar alltid till all whisky. Roquefort-ost funkar jättebra till en 14-årig Oban. Brie-ost och en 16-årig Glen Moray är också ett hett tips. Laphroaig och rökt kött kan bli jättegott. Choklad med hög kakao-halt (typ 70%) passar fint tillsammans med Famous Grouse.
Det finns ju numera ett stort antal Svenska whiskydestillerier. Hur tycker du att Svensk whisky står sig internationellt?
Den svenska whiskyn behöver några år till för mogna, men vissa har redan nått ända fram, exempelvis whiskyn från Ven och Box.
Ge oss dina tre favoritwhiskys du har för tillfället?
Omöjlig fråga. Jag har 20 favoriter, både när det gäller whisky, bilmodeller, författare och musiker.
Vilken är den godaste whisky du smakat?
En Glen Grant från 1950-talet som en gammal bartender bjöd mig på när jag besökte en pub i Edingburgh en gång för länge sedan. Kunskap förhöjer njutningen och whiskyn smakade antagligen extra gott på grund av gubbens berättelse om hur han hade jobbat på destilleriet när whiskyn tillverkades.
Har du något whiskyråd till våra läsare?
Prova att blindtesta blended whisky – då kan du upptäcka nya favoriter.
Till sist, något du vill tillägga?
Doctors order: Tre centiliter single malt vid sänggåendet är bra för hela kroppen även knoppen.