Jan Groth är en man med många strängar på sin lyra. Brand ambassador för Box whisky, författare och en av människorna bakom World Whisky Forum som för första gången gick av stapeln 9-10 februari i år. Vi på Whiskytower är givetvis nyfiken på Jans kombinationer av mat och whisky som han skrivit böcker om och givetvis också kommande planer med Box och World Whisky Forum.
Hej Jan. Presentera dig för våra läsare?
Jag har arbetet i industrin sedan 1999 och haft den stora glädjen och äran att varit en del av marknadsföring och försäljning av bland andra varumärken som Laphroaig, Glendronach, Scapa, Ballentines, Lagavulin, Cragganmore, Talisker och Johnnie Walker, både i Sverige och i Norden, sedan fyra år tillbaka arbetar jag med ett av världens mest spännande single malt whisky, nämligen BOX. Där även internationell lansering ingår.
Du har skrivit böcker om whisky och mat. Vad tycker du att man ska tänka på när man kombinerar whisky och mat?
Man ska först och främst utgå i från den whisky man avser att servera, det omvända är mycket mer komplicerat och mindre förlåtande, och det är ingen överraskning att fett, sött, salt och umami är utmärkta utgångspunkter. Mat utan utpräglad karaktär är besvärligare. Rökt/gravad lax, ost och nötter/choklad är tacksamma kompanjoner till whisky. Och sist men inte minst, våga utmana och prova, lek med smakerna – jag hamnade häromsistens på en middag som avslutades med glass och till den hittade vi en kombination med kraftigt rökig, sherrylagrad whisky. Riktigt gott.
Gravad lax och rökig whisky tycker vi är en fullpoängare. Vilka andra grymma kombinationer kan du tipsa om?
Grön/blåmögel ost och Lagavulin. alla gillar det! I glögg-tider, byt ut det glödgade vinet mot Lagavulin Distillers Edition och servera pepparkakor med mögelost. Festen blir garanterat roligare.
Vilken kombination som fungerar har överraskat dig mest?
Oban och syltad ingefära.
Vad skulle du kombinera till följande whisky:
Glendronach Allardyce 18YO. – ingen aning, men jag skulle prova med kallskuret vilt med chips tillverkade av västerbottenost
Lagavulin 16YO. – se ovan
Balvenie Caribbean Cask 14YO – en svår nöt, så varför inte prova just en nöt, pistagenöt doppad i bra, smakrik choklad.
Du är ansvarig för World Whisky Forum som för första gången gick av stapeln 9-10 februari i år. Hur var mottagandet av det?
Inom branschen har det varit en lika rolig som överraskande succé, betydelsefulla människor gratulera och vill medverka i framtida forum, i grunden är det ett team-work mellan mig, Dave Broom och Ingvar Rönde.
Hur ser framtiden ut för World Whisky Forum. Kommer det att vara ett återkommande event?
Var 18 månad ska eventet hållas, nästa gång är det Cotswolds i England som är värd, 18 månader senare är det Berlin (ännu inte 100% bekräftat) som står ansvarig.
Hur ser planeringen ut för nästa World Whisky Forum?
Vi har ett fyra mycket tunga namn klara redan, Cotswolds kommer vara perfekt som värd. Temat är Whisk(e)y 2020.
Det går strålande för Box och ni planerar att expandera. Berätta lite om de planerna?
Vi har lagt beställning på två nya pannor till Forsyth, och under nästa sommar kommer destilleriet expandera för att framåt kunna tillgodose efterfrågan. Det är även planer på ett mer funktionellt besöks-center och andra faciliteter.
Hur är mottagande ut utlandet för Box?
Alla som provar våra produkter blir minst sagt imponerade och vill smaka mer.
Några kommande recesser från Box du kan avslöja?
Quercus blir en ny serie där vi försöker beskriva/förklara hur de olika ektyperna inverkar på smak och doft. I år släpper vi Quercus 1, Robur den 17 november i Sverige. Nästa år anlände Quercus 2 och 3, dessutom lanserar vi en Dálvve – Sherry under hösten 2018.
Om du höll en whiskyprovning för Frank McHardy, Bill Lumsden, David Stewart och Nick Morgan. Vilka whisky skulle du bjuda på och varför?
Bara box- massor utav box. Och kanske lite Smögen och Gotland.
Har du några whiskyråd till våra läsare?
Njut whisky du själv tycker är god i det glas du själv finner bäst, med de tillbehör du valt, inte vad andra påstår att whisky ska drickas.