Vi på whiskytower vill verkligen stödja den Svenska whiskynäringen och har tidigare haft intervjuer med de flesta Svenska destillerierna. Norrtelje Brenneri är inget renodlat whiskydestilleri då de destillerar en mängd olika drycker, alla med en ekologisk prägel och ofta med lokala råvaror. Dock så destillerar de även whisky i liten skala. Vi kontaktade Richard Jansson som tillsammans med Kristina Anerfält-Jansson driver brenneriet för att få veta mer om deras verksamhet.
Presentera er och brenneriet?
Småskaligt familjeägt brenneri med ambition att alltid skapa något unikt.
Ekologisk klassade råvaror och produktion.
Hur stor kapacitet har ni och hur stor del av det ni gör är whisky?
Vi har två Carl kopparpannor, batchstill med kolonn. En panna på ca 200 liter och en på ca 500 som vi värmer med ånga.
Årskapacitet, beror väl på hur mycket vi orkar arbeta. Vi kör helt manuellt så det är ett rent hantverk.
För närvarande producerar vi ca 50 000 flaskor/år som i huvudsak säljs på taxfree och Systembolaget.
Roslagswhisky ECO tillverkas av svensk malt från VikingMalt, vi planerar ej att bli stora på whisky utan planen är att släppa limited specialer, singel barrel, eller ex double wood släpp under de kommande åren.
Hur hamnade ni i spritbranschen?
En ren slump. Vi blev med ´bondgård´ (Kristina vår brännmästare är femte generationen på gården). Vad ska vi hitta på och vi tyckte att fruktdestillat lät spännande.
Som sjöingenjör så kanske jag är lite ´jack of all trades´ , bla sex år i Ecuador som kraftverkskonsult.
Kristina som är mycket metodisk och extremt noggrann styr upp mina ibland väl vilda idéer.
Hur skulle ni beskriva stilen och smaken på er whisky?
Fruktig men lång eftersmak. En annan dimension av whisky får vi ofta som betyg.
Fortfarande ung, vi har ju ej hållit på så länge. Med lite skoj kanske vi kan säga: Far East of Lowlands.
Helt orökt, ej kylfilterad eller färgad. Vi använder A klassat vatten från egen brunn till spädningen. Köparen är ofta en kvinna (men lika ofta en man som lagt macho profilen åt sidan) som söker en elegant och annorlunda whisky.
Vilken typ av fat lagrar ni i huvudsak er whisky på?
Specialbyggda sherry olorosso fat på 30 och 50 liter, 240 liters olorosso samt ex bourbon fat.
Även en del som ligger på fransk ek LT och MT som vi lagrat våra äppel eller päron destillat i tidigare.
Ni destillerar ju mycket annat på ert brenneri. Vad är era storsäljare?
Roslagspunsch, en nytolkning av klassisk svensk punsch. Mindre söt!
Eko plommon dubbeldestillerade i våra pannor, akaciahonung varsamt blandad med premium arrak och lite lime.
Roslags Sailing. Tre ekologiska aquaviter.
Roslags Sailing. Havtorn med örter, Guld i Destillata 2012.
Roslags Sailing. Dill med rönnbär, rönnbären också Guldvinnare i Destillata
Roslags Sailing. Citron
Nyheter är Roslags Gin EKO, enbär, rönnbär, rosenblad och grape.
En riktig hit som nu finns hos alla våra kunder:
Systembolaget, Arlanda/Landvetter, Viking Line, Silja-Tallink, Eckerö-Birka, Bordershop Puttgarden, Drive In Bottelshop samt i Hong Kong på utvalda butiker.
Även en del svensk grossister.
Väldens finaste punsch släppte vi i juni förra året, Bellmanpunschen.
Arakken till den lagrar vi i det enda i driftsättnings skick varande Bellmanfatet på 1800 liter som 1872 placerades i Kungliga Slottets källare. Buteljerna har samlarvärde redan när de släpps.
Finns på SB i BS och nästa släpp på 20 flaskor är på HOFEX mässan i Hong Kong nu i maj.
Kommer er whisky att fortsättningsvis vara begränsade släpp i små upplagor eller kommer det att komma större släpp?
Inga större släpp finns planerade, se ovan.
Berätta om ert tänk kring råvaror?
Endast de bästa råvaror, ekologiska där det går. Vi odlar själva både rönnbär, äpplen, päron och svarta vinbär samt kryddor.
Annars närproducerade samt att vi vill ha en relation till leverantören så att vi kan säkerställa att endast det bästa gäller.
Detta gäller i allt vi gör, från maskinval, fat, jäst, transporter etc
Har ni några planet på att destillera andra destillat än det ni gör nu? Exempelvis bourbon eller rye?
Det finns en del prototyp planering och tester samt att vi samarbetar med några andra artisan distillers i Österike, Tyskland etc.
Dock tar det mycket lång tid att labba fram ett recept och sedan sätta det i så kallad stabil produktion.
Om du var tvungen att byta destilleri för en månad. Vilket skulle du vilja jobba på då?
Något av de nya small scale artisan ex Speyside Distillery (tyvärr stängt när vi var där i höstas) men också något större som Tallisker.(jag gillar att vara på öar), därtill så var ju sundet vid Tallisker en gång i tiden en vikingafärdled.
Hur ser den närmaste framtiden ut för er? Något ni kan avslöja för våra läsare?
Ny state of the art fyllningslinje installeras i juni, en CleanPack med kapacitet på ca 600fl/h.
Organisk tillväxt på befintlig kund, vi har en extremt hög återköpsfrekvens.
Satsning på Hong Kong där vi funnits i tre år bla säljs vår Roslagspunsch och Roslagsglögg på
en liten svensk möbelfirma där, ägaren bor i Älmhult och heter Ingvar.
Utökat engagemang i Tyskland och Danmark.
FDA approved i mars i år.
Var tror du Svensk whisky är om 10 år?
Jag hoppas att branschen är konsoliderad, att de stora som våra kollegor på Mackmyra och Box orkar att dra tåget vidare. Och med svenskt ägande, småskaliga eller på börsen men med förhoppning om att det ej blir med stora ´internationella corporates´ som styr, slätar ut och i huvudsak ser på yield och cashflow.
I föreningen Svenskt Whiskyting (där vi nog är den minsta medlemmen) kan kanske spela en viktig roll, inte för att begränsa utan att låta lekfulheten, innovationer och prova på andan skapa nya former och variabler av whisky.
Att bara kopiera eller slaviskt följa ex skottarna synes mig en mindre intressant väg att gå.
Skottarna gör redan en massa bra whisky där, på deras sätt.
Om du skulle ge våra läsare ett råd om whisky – vilket skulle det vara?
Våga prova på, var inte så traditionell. Testa indisk, australisk whisky, fransk etc
Välj smak eller inriktning på den whisky du väljer efter platsen, tillfället och sällskapet.
Någonting du vill tillägga?
Ha roligt, fundera inte så mycket på ska och måste.
Rött vin till fisk kan vara helt otroligt bra!